Σήμερα απόφαση για την έκδοση Χριστοφοράκου

Σήμερα απόφαση για την έκδοση Χριστοφοράκου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσαν οι συνήγοροί του κ. Μιχ. Χριστοφοράκος κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ πηγή της Εισαγγελίας τού Μονάχου επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» ότι ο κ. Χριστοφοράκος συνεχίζει να εξετάζεται από την ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ – Χεσλ «ως μάρτυρας» σε υποθέσεις απιστίας και δωροδοκιών άλλων στελεχών της Siemens. O κ. Χριστοφοράκος εξετάστηκε και κατά τη χθεσινή μέρα. Προηγουμένως οι δικηγόροι του είχαν προσβάλλει το ένταλμα επιβολής ποινής της Εισαγγελίας για δωροδοκίες στο διάστημα 2004-2007. Ετσι η επιβολή της ποινής παραπέμφθηκε στο ακροατήριο. Η εισαγγελία μπορεί να επιμείνει στο ένταλμά της, μπορεί όμως και να τροποποιήσει το κατηγορητήριο για τον κ. Χριστοφοράκο. Υπάρχει προηγούμενο με τον κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ του οποίου οι συνήγοροι συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Εισαγγελία του Μονάχου στη βάση ενός άρθρου της γερμανικής ποινικής δικονομίας, που προβλέπει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να μη διώκει εγκλήματα κατηγορουμένου που συμβάλλει στη διαλεύκανση της ίδιας, ή άλλης συναρτώμενης με την υπόθεσή του, πράξης, αποκαλύπτοντας ωστόσο πρόσωπα άγνωστα στους ενεργούντες τη δίωξη. Ο κ. Χριστοφοράκος δεν έχει δεχθεί έως σήμερα να συνεργαστεί με την Εισαγγελία, που θα είχε έναν πρόσθετο λόγο να τροποποιήσει το αρχικό ένταλμα επιβολής ποινής: Την πίεση της Siemens που φοβάται ότι αν ο κ. Χριστοφοράκος καταδικαστεί τελεσίδικα για το αδίκημα της δωροδοκίας, τότε η εταιρεία κινδυνεύει να αποκλειστεί από διαγωνισμούς του δημοσίου σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Επισήμως το διάβημα της Siemens δεν έχει την παραμικρή επίδραση στις αποφάσεις της Εισαγγελίας, αλλά ανεπισήμως νομικοί κύκλοι στο Μόναχο επισημαίνουν ότι οι αντιρρήσεις της εταιρείας κατά του εντάλματος επιβολής ποινής, έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος από ό,τι οι αντιρρήσεις της ίδιας της υπεράσπισης του κ. Χριστοφοράκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα όσα καταθέτει ο κ. Χριστοφοράκος έχουν σχέση με τη δραστηριότητα μελών του κεντρικού Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας και το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της Siemens. Η Εισαγγελία του Μονάχου μετά τη δίκη του πρώην εμπορικού διευθυντή του τομέα των Επικοινωνιών κ. Κούτσενροϊτερ, έχει ακόμα εκκρεμότητες με τον πρώην οικονομικό διευθυντή κ. Νοϊμπίργκερ και τα μέλη του κεντρικού Δ.Σ. κ. φον Πίρερ και Σάρεφ.

Ο κ. Ζαγοριανός

Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων Ι. Παπανικολάου κάλεσε τον κ. Ν. Ζαγοριανό να δώσει ώς την Τετάρτη εξηγήσεις για πράξεις του κατά την ανάκριση. Χθες κατέθεσε και ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης. O συνήγορος του κ. Σκαρπέλη έκανε λόγο για νομικές αυθαιρεσίες, που ακυρώθηκαν από τα δικαστικά συμβούλια, όπως η άρνηση του ανακριτή να χορηγήσει το σύνολο της δικογραφίας στους κατηγορουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή