Δεν εκδίδεται ο Χριστοφοράκος

Δεν εκδίδεται ο Χριστοφοράκος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ίσως η ευτυχέστερη μέρα της επαγγελματικής μου ζωής» είπε χθες το μεσημέρι στην «Κ» ο δικηγόρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε. Ανακουφισμένος από την ομόφωνη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης (με ψήφους 3 – 0) και την αποδοχή των δικαστών Μπρος, Ντι Φάμπιο και Λάνταου των επιχειρημάτων της υπεράσπισης του κ. Χριστοφοράκου, ο κ. Κουρσάβε είπε ότι η απόφαση «είναι μία νίκη του κράτους δικαίου». Η απόφαση 2 BvR 1826/09, που εκδόθηκε τυπικά προχθές και δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν προβαίνει σε απευθείας κριτική της ελληνικής ανάκρισης των τελευταίων 18 μηνών, αλλά επικρίνει δριμύτατα την απόφαση του εφετείου και της γενικής εισαγγελίας του Μονάχου να παραδώσουν τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο στις ελληνικές αρχές, κατηγορώντας τα για «αυθαιρεσία» στην ερμηνεία των κανόνων δικαίου.

Τα δικαιώματα

Γι’ αυτόν τον λόγο το συνταγματικό δικαστήριο αίρει τόσο την απόφαση του εφετείου όσο και την απόφαση της εισαγγελίας. Τα συνταγματικά δικαιώματα του κ. Χριστοφοράκου ως Γερμανού υπηκόου επλήγησαν, σημειώνουν οι τρεις δικαστές. Ιδιαίτερα τους απασχολεί το ερώτημα αν οι εξηγήσεις της ελληνικής εισαγγελίας για τη διακοπή της παραγραφής στα αδικήματα του κ. Χριστοφοράκου έπρεπε να επαρκέσουν στο εφετείο και την εισαγγελία του Μονάχου.

Η απάντηση των τριών δικαστών ήταν ότι οι εξηγήσεις των ελληνικών αρχών πως η παραγραφή είχε διακοπεί κατά το ελληνικό δίκαιο δεν έπρεπε να είναι επαρκείς για το εφετείο και τη γενική εισαγγελία του Μονάχου. «Εν εξελίξει προθεσμίες παραγραφής είναι δυνατόν να διακόπτονται από ανακριτικές πράξεις, οι γερμανικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν αυτές τις πράξεις. Την ανάκριση την έκαναν οι ελληνικές αρχές». Πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή κριτική στον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώθηκε η διαφάνεια των πράξεων της ελληνικής ανάκρισης και έγινε στη συνέχεια αποδεκτή από το εφετείο και τη γενική εισαγγελία του Μονάχου.

Η γενική εισαγγελία και το εφετείο δεν είχαν δικαίωμα να αποφασίσουν, συνεχίζει η απόφαση, με αποκλειστικό κριτήριο το αν οι ελληνικές ανακριτικές πράξεις ισοδυναμούσαν με μέτρα διακοπής της παραγραφής σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες. Οι γερμανικές αρχές θα έπρεπε πολύ περισσότερο να λάβουν υπόψη τους ότι σε κάθε χώρα της Ε. Ε. ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ως προς την ποινική δικονομία. Αυτές οι σταθμίσεις πρέπει να γίνονται και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Σε κάθε χώρα

Αυτή η διαδικασία απλοποιεί την έκδοση ανάμεσα στα μέλη της Ε. Ε., επιτρέπει ωστόσο σε κάθε χώρα-μέλος να αρνηθεί την έκδοση αν τα αδικήματα εχουν παραγραφεί στο εσωτερικό (σ. σ. στη Γερμανία).

Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου είχαν υποστηρίξει ότι οι πράξεις του πελάτη τους είχαν παραγραφεί και ότι η κλήση του ως μάρτυρα – υπόπτου τον Απρίλιο του 2008 δεν είχε διακόψει την παραγραφή.

Το δικαστήριο δεν παίρνει θέση μεταξύ της εκδοχής Χριστοφοράκου και της εκδοχής των εισαγγελιών Αθηνών και Μονάχου, λέγοντας όμως ότι το εφετείο θα επρεπε να σταθμίσει τη διαφορετικότητα των ερμηνειών. To συνταγματικό δικαστήριο επιρρίπτει στο εφετείο «μονομερή ερμηνεία των κανόνων δικαίου υπέρ της έκδοσης».

Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου ζήτησαν χθες με αίτηση να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης τους. Πηγή της εισαγγελίας του Μονάχου ωστόσο είπε στην «Κ» ότι την άλλη εβδομάδα το εφετείο θα αποφασίσει για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης κατά του κ. Χριστοφοράκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή