Οδικό χάρτη παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

Οδικό χάρτη παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον οδικό χάρτη εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τα σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την αποψινή ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για πολιτική και, ταυτόχρονα, τεχνοκρατική ομιλία, επικεντρωμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα, που θα κατατείνουν στην επίτευξη των τριών στόχων που ο ίδιος παρουσίασε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή τον δραστικό περιορισμό των δαπανών του δημοσίου τομέα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Λίγες ώρες πριν και από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κυβερνητικές πηγές θέλουν τον πρωθυπουργό να είναι συγκεκριμένος ως προς τα απαιτούμενα μέτρα και να αποφεύγει γενικές τοποθετήσεις.

Προσθέτουν δε ότι οι προτάσεις του δεν θα είναι απαραιτήτως αρεστές ή φιλολαϊκές, τουναντίον κάποιες αναμένονται επώδυνες. Η επιδίωξη από την ομιλία του πρωθυπουργού, σε επίπεδο πολιτικό, είναι διττή. Αφενός να επενδύσει στο προφίλ του στιβαρού ηγέτη που λέει αλήθειες και δεν χαϊδεύει αυτιά και αφετέρου να ενισχύσει τον, επί προσωπικού, διλημματικό χαρακτήρα της επικείμενης κάλπης ερχόμενος σε άμεση σύγκριση με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Το περιεχόμενο της αποψινής ομιλίας του κ. Καραμανλή, αλλά και των απαντήσεων που θα κληθεί να δώσει κατά την αυριανή, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στο Μέγαρο Μαξίμου, της «οικονομικής τρόικας», αποτελούμενης από τους Γιώργο Σουφλιά, Γιάννη Παπαθανασίου και Κωστή Χατζηδάκη.

Απάντηση

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε απάντηση σε όσους εντός Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν την απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και στα βέλη που εκτοξεύονται εναντίον του ιδίου, που υποστήριξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με τη δήλωσή του, ο κ. Σουφλιάς παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια τη θέση του υπέρ των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας υπαινικτικά πως τη στήριξε «χωρίς ταλαντεύσεις». «Η θητεία της κυβέρνησης θα έληγε τον Φεβρουάριο», επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς για να προσθέσει: «Το ερώτημα είναι τι συμφέρει τον τόπο, εκλογές τώρα ή τον Μάρτιο… Ο πρωθυπουργός πήρε απόφαση να γίνουν εκλογές σήμερα και εξήγησε επαρκώς γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του τόπου, θέση που εγώ στήριξα εξαρχής και χωρίς ταλαντεύσεις». Ερωτηθείς δε για το συμφέρον της παράταξης, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε πως είναι «αυτονόητο πως το συμφέρον μιας παράταξης είναι ταυτόσημο με το συμφέρον του τόπου, σε μία πεντάμηνη προεκλογική περίοδο γεμάτη ένταση, δεν θα είχε όφελος ούτε η παράταξη ούτε ο τόπος» επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, καταλήγοντας ότι χρειάζεται αγώνας με καλή πίστη για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή