ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «αδύναμοι κρίκοι» του Γ. Παπανδρέου

Η προχθεσινή επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να μην αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του κ. Κ. Καραμανλή στο Θησείο δεν έγινε τυχαία. Το επιτελείο του που σχεδιάζει την τακτική του ΠΑΣΟΚ ενόψει της 4ης Οκτωβρίου έχει θέσει δύο στόχους: Πρώτον, να αποφύγει την πόλωση με τον κ. Καραμανλή γνωρίζοντας ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, να μην προσωποποιήσει την κομματική αντιπαράθεση, όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που εκτιμά ότι διατηρεί έναντι του κ. Παπανδρέου. Οι δύο αυτοί στόχοι, ωστόσο, μαρτυρούν και τις δυσκολίες που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς την αυτοδυναμία. Και τούτο διότι ο κ. Καραμανλής ακόμη και στις τελευταίες -αρνητικές για τη Ν.Δ.- δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα στο ερώτημα της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει την πόλωση με το ΠΑΣΟΚ εμμένοντας στο προσφιλές του δίλημμα «ανευθυνότητα» ή «υπευθυνότητα». Το «αντίδοτο» που φαίνεται να προκρίνει μέχρι στιγμής η «ομάδα» της Ιπποκράτους είναι ο κ. Παπανδρέου να εμφανίζεται ως «ο ηγέτης που δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν» και ότι θα «διευθύνει μια νέα και άφθαρτη ομάδα στελεχών» προκειμένου να επιτύχουν την αντιδιαστολή έναντι ενός «πρωθυπουργού που υπηρέτησε τα συμφέροντα λίγων» και «μιας φθαρμένης κυβέρνησης η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει». Το βασικότερο, ωστόσο, πρόβλημα που απασχολεί τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου είναι πόσο αναλυτικά θα υποχρεωθεί το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το εναλλακτικό του σχέδιο κυρίως για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουν ότι κεντρική στόχευση του πρωθυπουργού απόψε και αύριο στη ΔΕΘ θα είναι να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «έλλειμμα σχεδίου και ευχάριστες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Επανασχεδιάζουν

Γι’ αυτό τα στελέχη της Ιπποκράτους εν είδει απάντησης ήδη επανασχεδιάζουν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που ο κ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει την άλλη εβδομάδα. Το αγκάθι που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το πώς θα απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τυχόν του τεθούν στη ΔΕΘ όπως για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να παγώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο ή και να ανακοινώσει επακριβώς τη νέα φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει και η οποία αναπόφευκτα θα στραφεί όχι μόνον κατά των υψηλών, αλλά και των μεσαίων. Οπως ομολογούσε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου «γνωρίζουμε ότι κάποια μέτρα που θα εξαγγείλουμε θα είναι δυσάρεστα για τους πολίτες, αλλά ευελπιστούμε με την ειλικρίνειά μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου που έχουν απογοητευθεί από τη Ν.Δ.».

Στον δρόμο προς τις κάλπες, τέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει να υπερκεράσει τρία ακόμη προβλήματα. Το πρώτο αφορά τον τρόπο αξιοποίησης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος), το δεύτερο αν θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην υπουργοί, όπως οι κ. Χρ. Βερελής, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου κ.λπ., και το τρίτο η τακτική που θα επιλεγεί έναντι των κομμάτων της Αριστεράς. Ανομολόγητος στόχος της Ιπποκράτους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι να μην κατορθώσουν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 39%! Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιον ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποφύγει την πόλωση και με τα συγκεκριμένα κόμματα, διατηρώντας νεφελωδώς το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας μαζί τους, αλλά και υπογραμμίζοντας διαρκώς στις ομιλίες του ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση…