Τα αγκάθια για Καραμανλή στον δρόμο προς την κάλπη

Τα αγκάθια για Καραμανλή στον δρόμο προς την κάλπη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη συρρέουν από χθες στη Θεσσαλονίκη, με την ελπίδα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να αναλάβει πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα μεταβάλλουν το κλίμα και θα επαναφέρουν την αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ελάχιστοι που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεντεύξεως Τύπου αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη γνώση των προσδοκιών των γαλάζιων στελεχών αλλά και των δυσκολιών με τις οποίες είναι αντιμέτωπος. Προτίθεται ωστόσο να δώσει τη μάχη με αποφασιστικότητα, και για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός που γίνεται αποσκοπεί κατά προτεραιότητα στην ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ και στην παρουσίαση ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο κ. Καραμανλής είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στη συνέντευξη Τύπου θα του τεθούν επώδυνα ερωτήματα τόσο για τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητεί για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια εκλογές όσο και για όλα τα ζητήματα που έχουν τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης και του ιδίου. Από το Βατοπέδι και την προσωπική του ανοχή έναντι των προσώπων που ενεπλάκησαν, ως τη συνεχιζόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αναχαιτίσει τις πυρκαγιές. Πέραν αυτών, ο κ. Καραμανλής καλείται να επιλέξει τα «υλικά» με τα οποία θα επιχειρήσει να ορθώσει αναχώματα μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ για να περιορίσει τις απώλειες προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη που… καραδοκεί. Ως προς το τελευταίο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και αφήνουν να εννοηθεί ότι η μάχη που θα δοθεί θα είναι σκληρή.

«Θα κριθεί…»

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα ότι «όπως όλοι, και ο Γ. Καρατζαφέρης θα κριθεί με αυστηρότητα, τόσο για τις κατά καιρούς απόψεις του όσο και για τα του οίκου του». Το σχόλιο αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εμφανίζουν το κυβερνητικό επιτελείο να ετοιμάζει σφοδρή επίθεση προσωπικά κατά του αρχηγού του ΛΑΟΣ για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής ή μη στα ψηφοδέλτια όσων ενεπλάκησαν με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ή με τη στάση τους δημιούργησαν πρόβλημα στην κυβέρνηση, συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι η παρέμβαση του κ. Καραμανλή θα είναι ευθυγραμμισμένη με το νεοδημοκρατικό δημόσιο αίσθημα. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει την έξοδο κάποιων, χωρίς να τους κατονομάσει. Αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση, μέχρι τα μέσα εβδομάδας, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.

Το μεγαλύτερο ίσως από τα «εμπόδια» που πρέπει να υπερπηδήσει ο πρωθυπουργός είναι η απορία των πολιτών για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο. «Πρέπει να απαντήσουμε με πειστικότητα γιατί δεν δώσαμε μέχρι τέλους τη μάχη, ακόμη υπό τον κίνδυνο να υποστούμε ήττα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιοι κύκλοι αναδεικνύουν και μία ακόμη διάσταση: Την ανάγκη να μεταδοθεί νέο όραμα από τη Ν.Δ., προκειμένου να συσπειρωθεί η κομματική βάση που παραμένει μάλλον αμήχανη και να επιχειρηθεί η ανάκτηση των χαμένων εδαφών του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Κατά τους περισσότερους στη Ν.Δ., η επιλογή του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι το κόμμα του δεν θα «χαϊδέψει αφτιά» ούτε θα μοιράσει υποσχέσεις, επί της αρχής είναι ορθή. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνοδευτεί από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή