Τα προβλήματα της Παιδείας στο… περίμενε

Τα προβλήματα της Παιδείας στο… περίμενε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης αφήνει σε εκκρεμότητα, μετά την προκήρυξη εκλογών, η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η τύχη του διαλόγου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και η ρύθμιση του χώρου των ιδιωτικών κολεγίων θα κριθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, κατά κοινή παραδοχή απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο το σχολείο να γίνει δελεαστικό για τα παιδιά, να μειωθεί η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών προς τα φροντιστήρια και το Λύκειο να υπηρετήσει τον παιδευτικό του ρόλο, αφού σήμερα είναι «προθάλαμος για τα ΑΕΙ». Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2008 ανακοίνωσε την έναρξη εθνικού διαλόγου για τα ζητήματα αυτά. Εστω κι αν η απόφασή του ερμηνεύτηκε ως κίνηση κατευνασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο εθνικός διάλογος είναι βασικό βήμα για την υιοθέτηση μέτρων αναβάθμισης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ολα, βέβαια, εξαρτώνται από την ποιότητα του εθνικού διαλόγου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο θα ολοκληρώσει το έργο του στα μέσα Οκτωβρίου. Η νέα ηγεσία, λοιπόν, του υπ. Παιδείας θα αποφασίσει για την τύχη του πορίσματος του Συμβουλίου.

Μία ημέρα πριν

Το δεύτερο μείζον θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η διευθέτηση του χώρου των κολεγίων. Το 2008, επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ψηφίστηκε ο νόμος για την αδειοδότησή τους, και επί των ημερών του κ. Σπηλιωτόπουλου δόθηκαν οι πρώτες 33 άδειες ίδρυσης και άρχισαν οι έλεγχοι για τις άδειες λειτουργίας. Ομως, η διαδικασία σταμάτησε μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της τέλεσης πρόωρων εκλογών. Ο λόγος της διακοπής είναι ότι παραιτήθηκαν ο εκπρόσωπος των ΑΕΙ και εκείνος των ΤΕΙ από την Επιτροπή Ελέγχων Κολεγίων. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ζητήσει από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ορίσουν τους αντικαταστάτες των παραιτηθέντων. Ομως, η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ αρνήθηκε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα εξετάσει το θέμα στις 23 Οκτωβρίου. Βέβαια, εκ του νόμου ο υπουργός μπορεί να ορίσει τους αντικαταστάτες των παραιτηθέντων ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αδειοδότησης. Ομως, αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο με δεδομένες τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακούς και διδάσκοντες στα ΤΕΙ.

Ολα δείχνουν ότι η «καυτή πατάτα» της αναγνώρισης των κολεγίων θα περάσει στην επόμενη κυβέρνηση, συμπληρώνοντας εικοσαετία, με την πολιτεία να μην θέλει να πάρει σαφή θέση στο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή