«Παγώνουν» κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις

«Παγώνουν» κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια έμειναν στον «αέρα», ενώ στις προθέσεις παρέμειναν και οι σχεδιασμοί για την αλλαγή του πλαισίου διερεύνησης ποινικών ευθυνών υπουργών.

Παγώνει κάθε συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη διαδικασία της υιοθεσίας και την καθιστούν εξαιρετικά χρονοβόρα. Ετσι, με τις ρυθμίσεις που δεν θα προωθηθούν πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα δοθεί λύση σε ένα φλέγον θέμα, καθώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες ταλαιπωρούν ανάδοχους γονείς και ένα σημαντικό αριθμό παιδιών που παραμένουν επί πολλά χρόνια σε Ιδρύματα, στερούμενα μιας οικογενειακής εστίας. Από την άλλη, δεν θα υλοποιηθεί -τουλάχιστον άμεσα- το μέτρο για περιορισμό της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση πιέζει πολλούς. Δεν θα δοθεί, ένα «κενό χρόνου για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις», όπως είχε πει ο κ. Δένδιας.

Στα «χαρτιά» και η ενίσχυση του ρόλου του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, όπως και η αυστηρή εποπτεία των καμένων δασικών εκτάσεων με τη λήψη αεροφωτογραφιών, οι οποίες θα αποστέλλονταν κάθε μήνα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διαπιστώνεται άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον. Η σχετική ρύθμιση προέβλεπε να λαμβάνει η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου σε συνεννόηση με το Αστεροσκοπείο, αεροφωτογραφίες όλων των καμένων εκτάσεων, αλλά και κάθε δασικής έκτασης, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως καταπατήσεις ή η ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων. Η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης με τη λήψη μέτρων, όπως η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, η επιμήκυνση του δικαστικού έτους, αλλά και η δημιουργία νέων πρωτοδικείων στην Αθήνα θα μείνουν στο «συρτάρι» του υπουργού.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα μείνει και η ρύθμιση για αποζημιώσεις από την Πολιτεία σε θύματα εγκληματικών πράξεων. Το κράτος θα έδινε αποζημιώσεις σε θύματα βίας που υπέστησαν περιουσιακή ζημιά σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη και αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Εξαγγέλθηκε, συζητήθηκε…, ξανασυζητήθηκε και εν τέλει θα μείνει στα χαρτιά. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη «εκκρεμότητα» που αφήνει πίσω του ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πρόκειται για ένα «μεγαλόπνοο» έργο, σύμφωνα με το οποίο, όπως είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος, κάθε πολίτης θα είχε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να προσφεύγει στον γιατρό της δικής του επιλογής «άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία, όποτε το χρειάζεται, χωρίς να υποχρεώνεται, προκειμένου να αποφεύγει τις απίστευτες ταλαιπωρίες και τις ουρές». Τον περασμένο Μάρτιο κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ… Θολό παραμένει το τοπίο, ωστόσο, και για μια σειρά άλλα θέματα, αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Μολονότι, για παράδειγμα, ήδη από το καλοκαίρι του 2007 έχει ψηφιστεί ο νόμος για το νέο σύστημα προμηθειών, αυτό παραμένει εν πολλοίς ανεφάρμοστο και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Στις εξαγγελίες που έμειναν… εξαγγελίες πρέπει να προσθέσουμε επίσης την ίδρυση του Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα θα λάμβανε το όνομα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τέλος, ενδιαφέρον θα είναι να παρακολουθήσουμε πώς θα τηρηθούν τα αντικαπνιστικά μέτρα σε περίοδο εκλογών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή