Εκστρατεία χαμηλών τόνων από το ΠΑΣΟΚ

Εκστρατεία χαμηλών τόνων από το ΠΑΣΟΚ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογική εκστρατεία «χαμηλής πτήσης» θα ακολουθήσει κατά την πρώτη τουλάχιστον περίοδο της πορείας προς τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Με βάση τις ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις που διαθέτει η Ιπποκράτους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προκήρυξη των εκλογών τη βρήκε με ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Ν.Δ., αλλά και με υψηλότατα ποσοστά συσπείρωσης της εκλογικής της βάσης, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθούν ουσιαστικά. Ως εκ τούτου, βασική στόχευση είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από το σώμα των αναποφάσιστων και η άντληση ψήφων από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων της Ν.Δ. και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, ο κ. Γ. Παπανδρέου υιοθετεί εξαρχής ήπιους πολιτικούς τόνους, αποφεύγοντας τη μετωπική αντιπαράθεση με τη Ρηγίλλης και προσωπικά με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης που θα απωθούσε τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και θα οδηγούσε σε επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναδεικνύει συστηματικά ένα πρότυπο «νέας ηγεσίας» σε εμφανή αντίστιξη με τα αρνητικά, κατά το ΠΑΣΟΚ, πεπραγμένα του πρωθυπουργού.

Με το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει επιλέξει να «παρακάμπτει» συστηματικά το βασικό επιχείρημα του κ. Καραμανλή για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οτι, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ οδηγούσε εν μέσω κρίσης της χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λόγω της στάσης του στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει εις εκ των στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, «η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κάρ. Παπούλια για το προεδρικό αξίωμα τον προσεχή Μάρτιο «είναι δεδομένη, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τοποθετείται για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής μόνον όταν ερωτάται».

Δεύτερο βασικό ζητούμενο της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Γ. Παπανδρέου είναι τα μηνύματα που θα εκπέμψει στο πεδίο της οικονομίας, την οποία ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αναδείξει σε βασικό διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευση για ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων. Κάνοντας όμως λόγο για σχέδιο «ανάταξης» της οικονομίας και περιγράφοντας με μελανά χρώματα την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση, θα προϊδεάσει για το γεγονός ότι οι όποιες εξαγγελίες της Ιπποκράτους δεν πρόκειται να υλοποιηθούν παρά σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές αναδιανομής τις οποίες θα υιοθετήσει άμεσα το ΠΑΣΟΚ, μέσω της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, που θα συνεπάγεται μεγαλύτερα βάρη για τους «έχοντες και κατέχοντες». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, «εάν καταστεί σαφές ότι φορολογούμε τους πλούσιους, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουμε την σφιχτή εισοδηματική πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές που ούτως ή άλλως θα μας «επιβάλουν» οι Βρυξέλλες, παρά την ήδη προεξοφλημένη παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2012».

Τέλος, παρά την έντονη φημολογία ότι το ΠΑΣΟΚ «προτιμά» να μην επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κ. Γ. Παπανδρέου να διασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ένα μήνα αργότερα με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, το σύνθημα που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι «νίκη τώρα». Και τούτο, διότι όπως εκτιμάται, εάν η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι τελικώς μικρή τα υφιστάμενα πολιτικά δεδομένα μπορεί να ανατραπούν, ενώ θα αναπτυχθούν εκ των πραγμάτων ισχυρές πιέσεις υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού», με δεδομένο ότι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη «καεί» ως σενάριο λόγω της στάσης της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του θα επενδύσουν πολιτικά στη λογική της «χαμένης ψήφου», προκειμένου να κάνουν το απαιτούμενο βήμα για τη διασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όπως και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου το βάρος της προεκλογικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου με ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα εμφανίσεων και παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, συνεπικουρούμενος από τον κ. Γ. Ραγκούση που τελικώς θα καταλάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που δεν θα είναι υποψήφιος, διατηρώντας την έδρα του στην Ευρωβουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή