Οι τρεις άξονες αντιμετώπισης της κρίσης

Οι τρεις άξονες αντιμετώπισης της κρίσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη χώρα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά θα αναφερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία ενώπιον των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας ταυτόχρονα νωπή λαϊκή εντολή. Πάντα κατά τους συνεργάτες του, ο κ. Καραμανλής θα ομιλούσε για δύο πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία είναι μπροστά και θα ανέλυε το σχέδιο εξόδου από την κρίση, οι άξονες του οποίου, είναι τρεις:

Πρώτον: Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Δεύτερον: Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.

Τρίτον: Οι διαρθρωτικές αλλαγές που να δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ., Καραμανλής θα έδιδε ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής θα υπογράμμιζε ότι  το πρόγραμμα αυτό θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση, με σιγουριά και αισιοδοξία, ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα. Θα ανέλυε ακόμη τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου, σημειώνοντας ότι με βάση αυτό το έργο, «κατέστη εφικτό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κρίση». Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες» θα σημείωνε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής θα αναφερόταν ακόμη στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της μη νόμιμης μετανάστευσης,  σε καθοριστικής σημασίας θέματα για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, στην εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, ενώ καταλήγοντας θα επισήμαινε την πραγματική διάσταση του εθνικού συμφέροντος κάτω από τη σημερινή δυσμενή διεθνή συγκυρία. Τέλος, απαντώντας σε όσους επέκριναν την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα τόνιζε ότι  η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες και νωπή λαϊκή εντολή καθοδηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό συμφέρον.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί άφηναν να εννοηθεί ότι η ομιλία Καραμανλή θα περιλαμβάνει προτάσεις που θα προκαλέσουν συζητήσεις  και για τις οποίες δεν έδιναν κανένα στοιχείο, προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή το στοιχείο του αιφνιδιασμού.  Οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που συνέρρευσαν στη Θεσσαλονίκη συνομολογούν ότι η χθεσινοβραδινή ομιλία όπως και η σημερινή εφόλης της ύλης συνέντευξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς πραγματοποιούνται στην εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή