Ραγδαίες εξελίξεις σε ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες εξελίξεις σε ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου διημέρου και τα αδιέξοδα που καταγράφηκαν από την άρνηση των περισσότερων συνιστωσών, καθώς και του κ. Αλ. Αλαβάνου να αποδεχθούν ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΠΕ του ΣΥΝ και ενώ η Κουμουνδούρου έστειλε από προχθές ουσιαστικά «τελεσίγραφο» προς όλες τις συνιστώσες της πολιτικής συμμαχίας ότι προτίθεται να εισέλθει από αύριο και χωρίς καθυστέρηση ή άλλες διαπραγματεύσεις στην εκλογική μάχη, υπό την ηγεσία του κ. Αλ. Τσίπρα. Υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ εάν και σε αυτήν περίπτωση δεν υπάρξει οριστική συμφωνία στο θέμα της ηγεσίας με βάση και την ομόφωνη απόφαση της Κουμουνδούρου να είναι τελικά ο κ. Τσίπρας.

Οριστική απόφαση

Σε μια βαρύνουσας σημασίας για το μέλλον του πολιτικού σχηματισμού ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ, που εκδόθηκε την Παρασκευή, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε η οριστική απόφαση της Κουμουνδούρου που συνοψίζεται στη διατύπωση: «Επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ». Πλέον, απομένει να αποφασίσουν οι συνιστώσες εάν θα ακολουθήσουν τον ΣΥΝ στην εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου ή θα διαγράψουν διαφορετική τροχιά στα πολιτικά πράγματα.

Των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στην Αριστερά είχε προηγηθεί η θυελλώδης όσο και καθοριστική συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω έντονης φημολογίας που ήθελε τον κ. Αλ. Αλαβάνο και πάλι να παραιτείται και να μη θέτει καν υποψηφιότητα για βουλευτής. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Αλαβάνος αρνήθηκε ότι εξέφρασε ποτέ τέτοια πρόθεση, κάνοντας λόγο για «κατασκευάσματα ορισμένων εφημερίδων που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Στην ίδια συνεδρίαση κατατέθηκε πρόταση από τον εκπρόσωπο της ΚΟΕ κ. Ρ. Ρινάλντι και της ΔΕΑ Γ. Νταβανέλλο να παραμείνει ο Αλ. Αλαβάνος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος αποδέχθηκε την πρόταση υπογραμμίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει προσωπικά και τα ρίσκα που ενέχει η τρέχουσα δυσχερής θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πρότεινε, επίσης, το θέμα της ηγεσίας να εξεταστεί έπειτα από ένα εξάμηνο και πάντως μετά την εκλογική αναμέτρηση από τα οργανωτικά σχήματα, που εν τω μεταξύ θα προκύψουν από την κομματική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ακόμη ότι από την πλευρά του δεν τίθεται θέμα προσωπικών φιλοδοξιών. Ανέφερε δε ότι εάν το ζήτημα που διχάζει τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ αφορά προσωπικές φιλοδοξίες, τότε δεν θα είχε πρόβλημα να υπάρξει εξάμηνη μεταβατική προεδρία τρίτου προσώπου στην ηγεσία του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλ. Τσίπρας που μίλησε τελευταίος ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται μεν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι δυνατότητες για τη βιωσιμότητα της εκλογικής συμμαχίας, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπερασπίσει την ομόφωνη απόφαση του ΣΥΝ και τον θεσμικά, όπως είπε, κατοχυρωμένο ηγετικό ρόλο. «Δεν αφορά το πρόσωπό μου, εάν θα είμαι επικεφαλής ή όχι, αλλά τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΝ που προκύπτουν από την ιδρυτική συμφωνία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στην αρχή «επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ».

Εκτός της απόφασης που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, καθώς και της πρότασης να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Αλ. Αλαβάνος, εξετάστηκαν επίσης η πρόταση του κ. Γιάννη Μπανιά, εκ μέρους της ΑΚΟΑ, να τεθεί επικεφαλής τρίτο πρόσωπο, που όμως δεν θα ανήκει στον ΣΥΝ, καθώς και της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου από τους «Ανένταχτους». Η Κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων με τη συμμετοχή στο εκλογικό ψηφοδέλτιο τόσο του Αλ. Αλαβάνου όσο και του Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή