Εντονο παρασκήνιο, απειλές και ασφυκτικές πιέσεις

Εντονο παρασκήνιο, απειλές και ασφυκτικές πιέσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ ο κ. Αλ. Τσίπρας βρισκόταν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη είχαν αρχίσει να ασκούνται οι πρώτες πιέσεις από στελέχη του «ιστορικού» «Αριστερού Ρεύματος» ώστε να αλλάξει η ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας της συνεδρίασης της Παρασκευής, να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Να πάμε σε συλλογική ηγεσία προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη διάσπαση…», υποστήριξαν.

Εσπευσμένα

Η πρόταση, τελικά, κατατέθηκε στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε εσπευσμένα το πρωί της Κυριακής προκειμένου να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και ακολούθως στην ΚΠΕ, που γι’ αυτό ξεκίνησε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

Σε κλίμα έντονα φορτισμένο, καθώς οι πληροφορίες που έφθαναν ήταν αντιφατικές, και παρουσία εκπροσώπων συνιστωσών (Μανώλης Γλέζος, Γ. Πάντζας κ. ά.), ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόταση συλλογικής ηγεσίας κάνοντας λόγο για ύστατη προσπάθεια ενότητας.

Προηγουμένως, στην ομιλία του, είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Αλ. Αλαβάνου «Τα κόμματα δεν είναι τσιφλίκια. Είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατικής λειτουργίας και του πολιτικού συστήματος. Εχουν δομή και οργάνωση και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν με εκβιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο προτάσεις άλλα στελέχη του κόμματος να ηγηθούν του εκλογικού αγώνα..», είπε. Η πρόταση που έλαβε τελικά την απαιτούμενη πλειοψηφία επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες εκτός του κομματικού μηχανισμού, από διανοουμένους και προσωπικότητες των γραμμάτων και του πολιτισμού.

3) Τον πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να τον εκλέξει η Κ. Ο. μετά τις εκλογές.

4) Να γίνει προσπάθεια ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, δηλαδή τον πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Εντονη ήταν η αντίδραση των ανανεωτών και του κ. Φώτη Κουβέλη, που μιλώντας προς τα μέλη της ΚΠΕ υπαινίχθηκε αφόρητες πιέσεις προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ για αποδοχή της συλλογικής ηγεσίας.

Κριτική

«Τι άλλαξε για να ανατρέψετε την ομόφωνη απόφασή σας;» διερωτήθηκε και χαρακτήρισε «τραγικά διαστρεβλωτική» κάθε σκέψη να μην είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκησε επίσης κριτική και στο σκέλος της πρότασης που προτείνει εκλογή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας από τα μέλη της, λέγοντας ότι «θα ξαναγεννηθούν τα πολλαπλά κέντρα εξουσίας».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ν. Βούτση, στελέχους που πρόσκειται στο Αριστερό Ρεύμα και που επέλεξε να ψηφίσει λευκό επί της προτάσεως. «Ισως να έχουμε πολλά να καταμαρτυρήσουμε στον Αλ. Τσίπρα, αλλά όχι και να του βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Ο Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ για να μπει στο κάδρο του κόμματος, όχι για να βρεθεί στις κουίντες», τόνισε. Η φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε κορυφώθηκε όταν σε μια αποστροφή ο κ. Μανώλης Γλέζος είπε: «Πριν από λίγα χρόνια προσφέρθηκα χωρίς ανταλλάγματα για να μπείτε στη Βουλή» και κατηγόρησε τον ΣΥΝ για «ηγεμονικές συμπεριφορές προς τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Το μέλος της Π. Γ. κ. Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε να δεσμευτούν οι συνιστώσες ότι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χωρίς όμως να θέσει τελικά την πρόταση σε ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή