Η πολυκύμαντη πολιτική συμβίωση Αλέκου και Αλέξη

Η πολυκύμαντη πολιτική συμβίωση Αλέκου και Αλέξη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Φεβρουάριο 2008, ο κ. Αλ. Τσίπρας ως προσωπική επιλογή του κ. Αλ. Αλαβάνου εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%, για να ακολουθήσει τους αμέσως επόμενους μήνες η δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθ’ όλα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου διαρκώς μεγάλωναν και όλα πήγαιναν εξαιρετικά μέχρι και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς που αποδείχθηκε ορόσημο, καθώς δεν ανέστρεψε μόνον την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σχέση των δύο Αλέξανδρων της Αριστεράς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, και ενώ ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωνε έναν χρόνο στην ηγεσία του ΣΥΝ και μόλις είχε ολοκληρωθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, στελέχη του ΣΥΝ εξέφραζαν την απορία τους για την ηχηρή απουσία του πρόεδρου της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργασίες. Ηταν τότε που ψιθυριζόταν για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στις σχέσεις τους, χωρίς όμω κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, οι σχέσεις των δύο, παρά τη διαμεσολάβηση κορυφαίων στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, εξελίσσονται διαρκώς επιδεινούμενες, με τα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην «κόντρα» να παραμένουν έως σήμερα αναπάντητα. Οσο και αν κατά καιρούς λέγεται από το περιβάλλον Αλαβάνου πως «δεν άρεσαν στον Αλέκο κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές» νέων στελεχών του ΣΥΝ που βρίσκονταν κοντά στον Αλ. Τσίπρα. Οσο και αν τα ίδια πρόσωπα χρέωναν στον πρόεδρο του ΣΥΝ την κακή διαχείριση και τις λάθος επιλογές που έγιναν στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων του Δεκεμβρίου, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Κανείς, πάντως, δεν φανταζόταν ότι η μεταξύ τους ένταση θα έφθανε έως αυτό το σημείο.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών άγγιξαν κυριολεκτικά το ναδίρ στις αρχές Ιουνίου με αφορμή την εκπροσώπηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ενώ ήταν εμφανείς οι αποστάσεις που κρατούσε ο Αλ. Αλαβάνος από τις προεκλογικές δραστηριότητες του κόμματος. Η κρίση όμως κορυφώθηκε μετά την 7η Ιουνίου, με τον κ. Αλαβάνο να δηλώνει στην ΕΤ3 ότι προτίθεται να παραιτηθεί. Μια πρόθεση παραίτησης που εξελίχθηκε σε πολιτικό σίριαλ, καθώς ο κ. Αλ. Αλαβάνος αφού την ανακοίνωσε αρχικά στη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τελικά την ανακάλεσε μετά και τις πιέσεις που δέχτηκε από πλευράς κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ και εκπροσώπων συνιστωσών.

Παραδοχή από το βήμα της ΚΠΕ

«Ψάχνω, όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη επιμονή για να εντοπίσω το πολιτικό διακύβευμα  σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεσπάσει στο, χώρο μας και ειλικρινά σας μιλώ δεν το βρίσκω» παραδέχθηκε από το βήμα της ΚΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε ένα σημείο της ομιλίας του που από πολλούς εκτιμήθηκε και ως έμμεση αναφορά στις κακές σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την επιλογή της συλλογικής ηγεσίας και την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, το μέγα ερώτημα σχετικά με την «κόντρα» των δύο επανέρχεται περισσότερο από ποτέ στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόνον λίγοι δεν είναι όσοι εκτιμούν ότι η προσωπική τους διαμάχη οδηγεί το κόμμα με γεωμετρική πρόοδο σε, πιθανόν, οδυνηρή εκλογική ήττα την 4η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή