Λιτή καμπάνια υπόσχεται ο Παπανδρέου

Λιτή καμπάνια υπόσχεται ο Παπανδρέου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνον τον απευθείας διάλογο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την παρουσία πολιτών στο στούντιο -εκτός από δημοσιογράφους- θα προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα, αξιώνοντας τη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών ντιμπέιτ: ενός ανάμεσα στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς και ενός μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών. Αυτό αποσαφήνισε χθες ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου με μια δέσμη προεκλογικών αποφάσεων και προτάσεων που δημοσιοποίησε. Πλην της πρόκλησής του μάλιστα «να αλλάξει επιτέλους η απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών διαδικασία του ντιμπέιτ», προτάσσει την προσωπική του δέσμευση ότι σε αυτές τις εκλογές το «ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους αποκλειστικά από τους κρατικούς πόρους και τις εισφορές των μελών του».

Στο ίδιο κείμενο ο κ. Παπανδρέου θέτει και τους βουλευτές του κόμματός του προ των ευθυνών τους. Οχι μόνον υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις εκλογές «καμία χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το ΠΑΣΟΚ», αλλά εντέλει «να στείλουν μόνον ένα προεκλογικό φυλλάδιο στους ψηφοφόρους τους μέσω ταχυδρομείου», υπενθυμίζοντας τη νέα διαδικασία του πόθεν έσχες που έχει ήδη καθιερώσει η Ιπποκράτους μέσω της Επιτροπής Διαφάνειας του Κινήματος.

Αν κάτι, ωστόσο, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση στις χθεσινές οδηγίες του κ. Παπανδρέου ήταν το φωτογραφικό μήνυμα που θέλησε να στείλει στο εσωτερικό του κόμματός του. «Το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά, «διεκδικεί την εντολή του λαού με γνώμονα την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Και αφού τονίζει ότι κεντρικός στόχος του είναι «να βάλει οριστικό τέλος σε ένα πελατειακό κράτος αδικίας και αναποτελεσματικότητας που ταλανίζει τους Ελληνες», υπογραμμίζει: «Δεν θα γίνει ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά, με λόγια ή πράξεις, που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης». Φράση που εμφανώς απευθύνεται σε συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ερμηνεύθηκε ως σαφής προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου να μην επαναληφθούν, όχι μόνον ενδοκομματικές παραφωνίες, αλλά ούτε καν αμφισημίες στην κεντρική γραμμή του κόμματος, οι οποίες ο ίδιος προφανώς εκτιμά ότι στοίχισαν στο κόμμα του στις προηγούμενες προεκλογικές του αναμετρήσεις. Τέλος, με τις χθεσινές του αποφάσεις, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται ότι «το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα» και ότι «θα ακολουθήσει μια πράσινη εκστρατεία με την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων». Το κλίμα χθες βράδυ στην Ιπποκράτους ήταν ιδιαιτέρως αισιόδοξο μετά τη δημοσιοποίηση και των νέων δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί -και μετά το «πρωθυπουργικό Σαββατοκύριακο» στη ΔΕΘ- μια διαφορά της τάξεως των 5,5 – 6 μονάδων. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστήριζαν ότι οι «πρώτες αντιδράσεις των πολιτών αποτελούν πλήρη δικαίωση της άποψης περί αναξιοπιστίας Καραμανλή», που εξέφρασε από την Κυριακή το βράδυ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί πλέον να πείσει κανέναν ο κ. Καραμανλής», είπε και χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και επιφυλάχθηκε ο κ. Παπανδρέου να δώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ πλήρεις απαντήσεις έναντι της μομφής για έλλειμμα σχεδίου της αντιπολίτευσης.

Το πρωί, τέλος, ο κ. Παπανδρέου περιόδευσε στον Πειραιά, όπου ύστερα από συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα είναι ως πρωθυπουργός «κοντά στον εργαζόμενο και στους κοινωνικούς φορείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή