Με σταθερή γραμμή ο Καραμανλής

Με σταθερή γραμμή ο Καραμανλής

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο εμμένει, αλλά κλιμακώνει ο κ. Κ. Καραμανλής την -υψηλού ρίσκου, όπως στελέχη του αποκαλούν- στρατηγική της «γυμνής αλήθειας», χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας, ο μείζων πολιτικός φορέας του τόπου να μιλά τόσο ειλικρινά στους πολίτες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος χθες στα μέλη της κυβέρνησης που αποτελούν και την εκλογική επιτροπή, έκανε λόγο για εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση των πολιτών και προέβλεψε ότι μετά από αυτή την τομή η εποχή του ξύλινου λόγου θα έχει τελειώσει οριστικά και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο στις επόμενες εκλογές. Θεωρώντας, δε, ότι η στάση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητεί ένα «ουσιαστικό» τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον Γ. Παπανδρέου, στοχεύοντας στη σύγκριση των δύο ηγετών, αλλά και των προγραμμάτων που προτείνουν για την έξοδο από την κρίση.

Προ διλήμματος

Οπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή, με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θέτει τον Γ. Παπανδρέου προ του διλήμματος να προβεί σε παροχές κινδυνεύοντας να εμφανιστεί ως αναξιόπιστος ή να προσυπογράψει τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας, περιορίζοντας την υποσχεσιολογία. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής εξέπεμψε εκ νέου χθες αισιοδοξία για σταδιακή μετατροπή του κλίματος, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα «τα δώσει όλα» σε αυτή τη μάχη. Το Μαξίμου και η Ρηγίλλης αναμένουν τα αποτελέσματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που άρχισαν από την Κυριακή, για να διαπιστώσουν την επιρροή που είχε κυρίως στην εκλογική βάση της Ν.Δ. η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Η πρώτη αίσθηση, πάντως, που μεταδίδουν είναι συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή αύξηση της εκλογικής συσπείρωσης του κόμματος. Τα παραπάνω στελέχη παραδέχονται ότι το Σάββατο το βράδυ, μετά την ομιλία Καραμανλή, το κλίμα ήταν βαρύ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η εικόνα άλλαξε μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, η οποία προκάλεσε ικανοποίηση και αναστήλωσε το κλονισμένο ηθικό των στελεχών της Ν.Δ. Προς επίρρωσιν, αναφέρονται και στις χθεσινές έρευνες που δημοσιεύθηκαν, οι οποίες καταγράφουν μικρή μείωση της ψαλίδας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι η στάση του Κ. Καραμανλή θα βρει ευήκοα ώτα στον πολιτικά κρίσιμο μεσαίο χώρο. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι το πρώτο κρίσιμο στοίχημα της επόμενης περιόδου θα είναι η δημιουργία αναχωμάτων προς τον ΛΑΟΣ, προς το οποίο εμφανίζεται να μετατοπίζεται ένα σημαντικό ποσοστό γαλάζιων ψηφοφόρων. Για την επίτευξη του στόχου, το επόμενο διάστημα τα στελέχη της Ν.Δ. θα αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι κάθε ψήφος στο ΛΑΟΣ, ουσιαστικά σημαίνει ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Με εμφανώς βελτιωμένη ψυχολογία μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι υπουργοί και τα λοιπά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα συζήτησαν χθες διεξοδικά τη στρατηγική των επόμενων ημερών, η οποία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποδόμησης του ηγετικού προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην ελεύθερη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν με την απόφαση του κ. Καραμανλή όχι μόνο να σηκώσει το γάντι, αλλά και να ζητήσει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω των debate. «Η απόφαση αυτή επιβάλλεται από την κρισιμότητα της εκλογής όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον κυβερνήτη που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Οι «αγκυλώσεις»

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει να μην υπάρχουν οι συνήθεις «αγκυλώσεις», οι οποίες οδηγούν σε παράλληλους μονολόγους, αλλά οι δύο αρχηγοί να έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να απαντούν αλλά και να σχολιάζουν τις απαντήσεις που δίνονται. Από την πλευρά του, ο Γ. Σουφλιάς σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη «ο πρωθυπουργός μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας». Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε μακρά συζήτηση για το μιντιακό περιβάλλον, υπό το οποίο πραγματοποιείται η αναμέτρηση. «Ουδέποτε το συγκεκριμένο περιβάλλον ήταν φιλικό προς τη Ν.Δ., αλλά αυτό δεν επηρέασε το αποτέλεσμα» φέρεται να σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή