ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε επικίνδυνη περιδίνηση εισήλθε ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες όσο και δραματικές ανατροπές που σημειώθηκαν στην ΚΠΕ την Κυριακή, αλλά και τη χθεσινή απόφαση του κ. Αλ. Αλαβάνου να μην συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στην προεκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου. Το απόγευμα, συγκαλείται η Πανελλαδική Διάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας προκειμένου να λάβει κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά το εάν τα μέλη της θα συμμετάσχουν ή όχι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διεργασίες για την κατάρτισή τους, καθώς ελάχιστα είναι τα χρονικά περιθώρια έως τη μεθεπόμενη Τετάρτη όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων δέκα συνιστωσών θα συνυπογράψουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου». Με αυτήν τη λακωνική γραπτή ανακοίνωση ο κ. Αλαβάνος γνωστοποίησε τις προθέσεις του, μια μόλις ημέρα μετά τη συμμετοχή του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην ΚΠΕ και την πρόταση που υιοθετήθηκε περί συλλογικής ηγεσίας «αναγαίο κακό».

Καμία αντίδραση

Επισήμως στην Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την απόφαση Αλαβάνου, καθώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήριζαν την εξέλιξη «προσωπική υπόθεση του Αλέκου». «Είναι απολύτως σεβαστή, συνεχίζουμε…».

Αλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, στέκονταν με νόημα στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Κ. Ο. εκφράζει την πρόθεσή του να μην κατέλθει στις εκλογές του Οκτωβρίου εξηγώντας ότι έτσι αφήνει «ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα» για τη συνέχεια.

Δεν απέκλειαν, δε, δυναμική επανεμφάνιση μετά τις εκλογές όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η ρευστότητα που επικρατεί εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα ακόμη ερώτημα που μένει επίσης να απαντηθεί είναι εάν ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνδράμει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος ή θα επιλέξει να παρακολουθήσει τα δρώμενα από απόσταση, πιθανόν από την αγαπημένη Τήνο ή την προσφιλή Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ο κ. Αλ. Αλαβάνος, παίρνοντας ένα ομολογουμένως μεγάλο ρίσκο, εκλέχθηκε στις προηγούμενες εκλογές στο Ηράκλειο. «Εμείς θέλουμε να είναι υποψήφιος όπου ο ίδιος επιθυμεί και θεωρούμε την απουσία του σημαντική απώλεια για την Αριστερά και το Κοινοβούλιο. Ομως, είμαι σίγουρος ότι ο Αλέκος θα βρει τον τρόπο να βοηθήσει προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ίδιος έχει τεράστια πολιτική συνεισφορά στην αναγέννηση του ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς και πιστεύει πολύ στην προοπτική του» τόνισε ο κ. Δ. Στρατούλης (ραδιόφωνο ΑΝΤ1).

Αίσθηση προκαλεί νέα δήλωση του διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Χατζησωκράτη, ότι υπάρχουν προτάσεις στην ανανεωτική πτέρυγα με ιδιαίτερο βάρος, οι οποίες μιλούν για την ανάγκη διαμόρφωσης διαφορετικού σχήματος. «Δεν υπάρχει προπονητής ο οποίος από τα πράγματα είναι ο αρχηγός και μάλιστα από αυτόν συζητούνται και τα συστήματα και πώς θα γίνουν τα πράγματα. Ο προπονητής έχει την ισχύ. Ο προπονητής αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων στην 11άδα δεν υφίσταται» είπε (Κανάλι1).

«Ολα έχουν όριο»

Πρόσθεσε ότι το συνεργατικό εκλογικό σχήμα ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε άλλη φάση. «Ολα έχουν ένα όριο! Οι ηγετικοί παράγοντες να σκεφτούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των μελών και φίλων του ΣΥΝ» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Τη Δράμα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.