ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεροχή ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία

Διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 5,5% έναντι της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PUBLIC ISSUE για την «Κ» και τον «ΣΚΑΪ», σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, καθώς διατηρεί υψηλό ποσοστό στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (38%), όσο και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 41% και η Ν.Δ. 35,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% και οι Οικολόγοι με 2%. Η αναγωγή των ποσοστών αυτών σε έδρες, όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, δίδει στο ΠΑΣΟΚ οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες, έναντι 96 της Ν.Δ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 23 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 11 και ο ΛΑΟΣ 19. Με το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει σε περίπτωση μη-σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τα ίδια ποσοστά δίδουν έξι επιπλέον έδρες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο φθάνει τις 157. Τις έδρες αυτές χάνουν τρεις η Ν.Δ. και από μία τα άλλα τρία κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου συγκεντρώνουν από 38%, ενώ το 21% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας από τους δύο». Μεγάλη είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 72% και ακολουθεί η Ν.Δ. με μόλις 14%.

Εξι στους δέκα πολίτες (59%) συμφωνούν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, ενώ το 39% εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, το 69% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το οικονομικό, ενώ ποσοστό 43% συγκεντρώνει η ανεργία. Ακολουθούν η υγεία – πρόνοια με 16% και η παιδεία με 14%. Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά της τάξης -ασφαλείας, αλλά και της μετανάστευσης ως προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 23% τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το 18% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ., ενώ το 16% επιθυμεί μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία. Σταθερό στο 6% παραμένει το ποσοστό εκείνων που προτιμούν το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Πάντως, ιδιαίτερα υψηλό (φθάνει το 42%) είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι καμιά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. είναι καλύτερη για τη χώρα. Σε σχέση και πάλι με την δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, το ποσοστό ικανοποίησης από την κυβέρνηση εμφανίζεται αμετάβλητο στο 15%. Αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 18% σε 22%, εμφανίζεται το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από την αντιπολίτευση. Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρείται ο ΛΑΟΣ, με ποσοστό 30% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 24%, το ΚΚΕ 19% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%.