Υπεροχή ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία

Υπεροχή ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 5,5% έναντι της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PUBLIC ISSUE για την «Κ» και τον «ΣΚΑΪ», σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, καθώς διατηρεί υψηλό ποσοστό στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (38%), όσο και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 41% και η Ν.Δ. 35,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% και οι Οικολόγοι με 2%. Η αναγωγή των ποσοστών αυτών σε έδρες, όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, δίδει στο ΠΑΣΟΚ οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες, έναντι 96 της Ν.Δ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 23 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 11 και ο ΛΑΟΣ 19. Με το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει σε περίπτωση μη-σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τα ίδια ποσοστά δίδουν έξι επιπλέον έδρες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο φθάνει τις 157. Τις έδρες αυτές χάνουν τρεις η Ν.Δ. και από μία τα άλλα τρία κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου συγκεντρώνουν από 38%, ενώ το 21% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας από τους δύο». Μεγάλη είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 72% και ακολουθεί η Ν.Δ. με μόλις 14%.

Εξι στους δέκα πολίτες (59%) συμφωνούν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, ενώ το 39% εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, το 69% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το οικονομικό, ενώ ποσοστό 43% συγκεντρώνει η ανεργία. Ακολουθούν η υγεία – πρόνοια με 16% και η παιδεία με 14%. Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά της τάξης -ασφαλείας, αλλά και της μετανάστευσης ως προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 23% τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το 18% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ., ενώ το 16% επιθυμεί μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία. Σταθερό στο 6% παραμένει το ποσοστό εκείνων που προτιμούν το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Πάντως, ιδιαίτερα υψηλό (φθάνει το 42%) είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι καμιά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. είναι καλύτερη για τη χώρα. Σε σχέση και πάλι με την δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, το ποσοστό ικανοποίησης από την κυβέρνηση εμφανίζεται αμετάβλητο στο 15%. Αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 18% σε 22%, εμφανίζεται το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από την αντιπολίτευση. Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρείται ο ΛΑΟΣ, με ποσοστό 30% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 24%, το ΚΚΕ 19% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή