Απόφαση αποφυλάκισης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύκλος της ανάκρισης για τη Siemens «κλείνει» σε πρώτο στάδιο, με τον ανακριτή να ελέγχεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς του, τους περισσότερους κατηγορουμένους να είναι εκτός φυλακής -πλην του Π. Μαυρίδη, πρώην διευθυντικού στελέχους της εταιρείας- και την πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για έκδοση ή μη του Μ. Χριστοφοράκου, μετά και τη δεύτερη εναντίον του εφετειακή απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου. Χθες αποφυλακίστηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ και της Siemens, Γιώργος Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου, καταβάλλοντας εγγυοδοσία 300.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μαίνεται η κρίση στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με αφορμή την πειθαρχική έρευνα του επιθεωρητή των Δικαστηρίων κ. Ιω. Παπανικολάου κατά του κ. Ν. Ζαγοριανού και την πρόθεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε να του αφαιρέσει τη δικογραφία της πειθαρχικής έρευνας. Απευθυνόμενος εγγράφως στον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανικολάου κάνει λόγο για προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης, κατάλυση του κράτους δικαίου και απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της επιθεώρησης των δικαστών. Αναφέρεται σε άλλες εποχές, όπου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεδίωκε τον έλεγχο της συνείδησης των δικαστικών λειτουργών διά της τρομοκρατίας, ενώ τον μέμφεται για το επιχείρημα της ιεραρχικής προτεραιότητας που επικαλέσθηκε ο κ. Τέντες, ώστε να τον αναγκάσει να υποχωρήσει από την ολοκλήρωση της έρευνας. Κατά τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, εάν διενεργούνται δύο πειθαρχικές έρευνες για το ίδιο πρόσωπο, την ευθύνη έχει για την ολοκλήρωσή της ο ιεραρχικά ανώτερος, εν προκειμένω ο κ. Τέντες.

Αν και το πόρισμα του κ. Παπανικολάου αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή καθώς ο κ. Ζαγοριανός κατέθεσε χθες αίτηση εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου από την έρευνα καταλογίζοντάς του μεροληπτική στάση. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο επιθεωρητής προσανατολίζεται στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης του κ. Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος, ενδεχομένως και για χειραγώγηση της ανακριτικής του συμπεριφοράς άνωθεν. Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο εσωτερικό της δικαιοσύνης, ενώ ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε η απόφαση του επιθεωρητή (λόγω ανεπαρκών στοιχείων) να μην καλέσει ως μάρτυρες το σύνολο της πρώην ηγεσίας του Αρείου Πάγου κι άλλους ανώτατους δικαστικούς, τους οποίους είχε προτείνει ο ανακριτής.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου από την άλλη, να αποφυλακίσει τους Σκαρπέλη και Γεωργίου, αντικαθιστώντας την προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους, «επιβαρύνει» την πειθαρχική θέση του ανακριτή. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε διατάξει την αποφυλάκιση των δύο, κηρύσσοντας άκυρη την ανακριτική διαδικασία των απολογιών. Είχαν ακολουθήσει νέα εντάλματα σύλληψής τους, από Ζαγοριανό, και κλήσεις σε απολογίες ύστερα από τις οποίες κρίθηκαν πάλι προφυλακιστέοι.

Για «άνεμο νομιμότητας, αντί σκοπιμότητας, που άρχισε να πνέει στη Δικαιοσύνη» μίλησε ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη κ. Δ. Τσοβόλας. «Η μεταβολή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο συνήγορος του Η. Γεωργίου κ. Γ. Μαντζουράνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή