Δύο τηλεμαχίες χωρίς μονολόγους των αρχηγών

Δύο τηλεμαχίες χωρίς μονολόγους των αρχηγών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην επόμενη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, καθορίζονται οι όροι για τη νέου τύπου τηλεμαχία μεταξύ των έξι πλέον πολιτικών αρχηγών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους όρους της τηλεοπτικής μονομαχίας Καραμανλή – Παπανδρέου, που σε κάθε περίπτωση θα έπεται αυτής μεταξύ όλων των κομμάτων.

Αυτό που μοιάζει να είναι δεδομένο είναι ότι η μεθοδολογία των προηγούμενων αναμετρήσεων, με τους παράλληλους μονολόγους των αρχηγών, μπαίνει για τα καλά στο συρτάρι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναγνώρισαν ότι θα είναι αποτυχία αν το επικείμενο «ντιμπέιτ» πραγματοποιηθεί με τους όρους αυτούς των ευρωεκλογών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τη Δευτέρα, θα τεθούν τόσο ο αριθμός των δημοσιογράφων όσο και το αν οι εκπρόσωποι του Τύπου θα είναι μόνον από τηλεοπτικά μέσα ή και από εφημερίδες. Εστω κι αν δεν το ομολογούν δημοσίως, εξαιτίας τής εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναγνώρισαν ως ένα από τα προβλήματα τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων. «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα μέσα στον περιορισμό των εκπροσώπων του Τύπου ώστε να γίνει πιο συμπαγής η συζήτηση», σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ν.Δ. που συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις με τα κόμματα.

Το πλαίσιο των κανόνων

Κεντρικό θέμα, ωστόσο, αποτελεί η παροχή μεγαλύτερης ευχέρειας λόγου και αντίδρασης στους πολιτικούς αρχηγούς. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζεται η δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο ή ακόμη και να σχολιάζουν τις απαντήσεις των συνομιλητών τους, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πλαίσιο των κανόνων και του διαθέσιμου χρόνου που θα διατίθεται σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υποβάλλονται πλέον κοινές ερωτήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ζητήματα που ετέθησαν αφορούν την ύπαρξη ή μη κοινού στο στούντιο, τη δυνατότητα των παρευρισκομένων πολιτών να υποβάλουν ερωτήσεις, ακόμα και την εκδοχή οι πολιτικοί αρχηγοί να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπεβλήθησαν μέσω Διαδικτύου.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την τηλεμαχία των «6» (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας, Καρατζαφέρης, εκπρόσωπος Οικολόγων) αναμένεται να καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, και τους όρους διεξαγωγής της αναμέτρησης μεταξύ των προέδρων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που πάντως λόγω του μικρότερου αριθμού συμμετεχόντων παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες για ζωηρό διάλογο και αντιπαράθεση. Πιθανότερη περίοδος διεξαγωγής των δύο τηλεμαχιών είναι η εβδομάδα μεταξύ 21ης και 25ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή