Πρόγραμμα «εκατό ημερών» από Γ. Παπανδρέου

Πρόγραμμα «εκατό ημερών» από Γ. Παπανδρέου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εμφάνιση τύπου Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου απόψε στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας μέτρα και δεσμεύσεις για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αν αναλάβει την εξουσία. Ενα τρίμηνο πρόγραμμα, δηλαδή, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα χαρακτηρίσει ως βάση που θα οδηγήσει σε ένα τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την έξοδο από τη οικονομική κρίση, το οποίο, θα δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξειδικεύοντας τους «περσινούς» πέντε γενικούς άξονες της πολιτικής του και το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης που οραματίζεται, θα επικεντρώσει την ομιλία του στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, και στο πλαίσιο αυτό θα δεσμευθεί πρωτίστως για την άμεση αλλαγή ολόκληρου του φορολογικού πλαισίου.

Μεταξύ άλλων και εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010 θα ανακοινώσει την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων χρηματιστηριακών συναλλαγών, την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως την καθιέρωση μιας προοδευτικής και αναπροσαρμοζόμενης κατ’ έτος φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό αν θα διευκρινίσει και τους νέους συντελεστές.

Αυξήσεις μισθών

Σε πλήρη αντιδιαστολή με το πάγωμα των μισθών που «υποσχέθηκε» ο πρωθυπουργός για το 2010, ο κ. Παπανδρέου θα δεσμευθεί για αυξήσεις «καθαρά» πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ θα επαναλάβει την υπόσχεσή του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους εργαζομένους, εξαγγέλλοντας και συγκεκριμένα μέτρα για τις λεγόμενες επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, πληρωμές με μπλοκ παροχής υπηρεσιών κ.λπ.). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη μιας πλήρους απογραφής της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, όχι όμως, όπως την έπραξε η Ν.Δ. το 2004. Θα υπονοήσει δηλαδή ότι αυτή θα γίνει από κάποια ανεξάρτητη αρχή, ενώ στις προτάσεις που ήδη μελετώνται -το είπε και σε συνέντευξή του ο κ. Τ. Χυτήρης- είναι η απογραφή να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μεγάλο τμήμα της αποψινής του ομιλίας θα αφιερώσει στα ζητήματα της διαφάνειας και αξιοκρατίας στο Δημόσιο απαριθμώντας τις θεσμικές αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει, και προτάσσοντας την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πνεύμα του γερμανικού μοντέλου, όπως και την εκ προοιμίου δέσμευση όλων των στελεχών της δικής του διακυβέρνησης για τον διαρκή έλεγχο των οικονομικών τους δεδομένων. Τέλος, το νέο σύνθημα «καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες» θα είναι το κεντρικό και στη ΔΕΘ, με τον κ. Παπανδρέου να δίδει και πάλι μεγάλη έμφαση στο ύφος της δικής του εξουσίας, στέλνοντας αυστηρά ενδοκομματικά μηνύματα σε όσους, όπως είπε και προχθές, «ράβουν ήδη τα κοστούμια της εξουσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή