Εναλλακτική πρόταση με τέσσερις άξονες

Εναλλακτική πρόταση με τέσσερις άξονες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, επιβάλλοντας ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης το εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο που ο ίδιος προτείνει για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, φιλοδοξεί ο κ. Γ. Παπανδρέου με τις εμφανίσεις του στη ΔΕΘ, που ολοκληρώνονται το μεσημέρι με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ενα πρόγραμμα που παραπέμπει σαφώς στην προεκλογική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του κ. Παπανδρέου, θα οδηγήσουν σε ένα τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα διαπραγματευθεί ο ίδιος με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής της Ελλάδας με τις κοινοτικές επιταγές και την οριστική έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχέτευσαν ήδη από χθες το μεσημέρι στον Τύπο οι συνεργάτες του, ο κ. Γ. Παπανδρέου ανεμένετο να αναφερθεί στην ομιλία του σε δύο μεγάλες προτεραιότητες της πολιτικής του πρότασης, που ονομάζει Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης: την οικονομία και το κράτος.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, θα εξήγγειλλε ένα άμεσο σχέδιο 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις και να οδηγηθεί η χώρα στο επόμενο βήμα των πολιτικών του στόχων, δηλαδή την πράσινη ανάπτυξη και τη ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγεται ο πλούτος. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του κ. Καραμανλή για το πάγωμα των μισθών που κατά την άποψή του «οξύνουν και βαθαίνουν την ύφεση και τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα». Και στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του αναμενόταν να θέσει 4 βασικούς άξονες για να περιγράψει την εναλλακτική του πρόταση.

1. Τη στήριξη του εισοδήματος, δεσμευόμενος για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, και μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή. Συνεργάτες του, ωστόσο, αρνούνταν να αποκαλύψουν αν ο ίδιος θα προχωρούσε χθες και στην ανακοίνωση των συντελεστών που θα επιβάλει η νέα φορολογική κλίμακα, γεγονός εκ των πραγμάτων καθοριστικό για την αναδιανομή που εξαγγέλλει το ΠΑΣΟΚ.

2. Την αναθέρμανση της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

3. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

4. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, οι τέσσερις αυτοί άξονες -που χρήζουν βέβαια εξειδικευσης, όπως και διευκρινίσεων για την προέλευση των πόρων που θα τους καταστήσουν εφικτούς- θα τεθούν σε εφαρμογή εντός των πρώτων 100 ημερών με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, μέσω της ψήφισης έξι νομοσχεδίων, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθεί στη Βουλή και στην Ε.Ε. ένα νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά το κράτος, ο κ. Παπανδρέου αναμενόταν να επικεντρώσει την ομιλία του στις θεσμικές αλλαγές, οι οποίες κατά τη γνώμη του απαιτούνται και τις οποίες θα χαρακτήριζε ως «δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης». Ετσι και σύμφωνα πάντα με τις διαρροές των συνεργατών του, «εντός των 100 πρώτων ημερών θα προωθήσει και ένα δεύτερο κύμα νομοσχεδίων με στόχο τη θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής» και στο πλαίσιο αυτό αναμενόταν να δεσμευθεί για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως και να εξαγγείλει μέτρα για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής και στα δημόσια έργα, την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους.

Πρόθεση του κ. Παπανδρέου, τέλος, ήταν να κλείσει την ομιλία του αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα «κοινωνικό κράτος», αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην παιδεία, στο εθνικό σύστημα υγείας καθώς και τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή