Ο ελιγμός του διπλωμάτη

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι περνούν τη ζωή τους στη σκιά, πίσω από τις πορφυρές κουρτίνες της εξουσίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τους θεωρούν δεδομένους. Ερχεται, όμως, κάποια στιγμή που κάνουν μια απότομη στροφή και πράττουν κάτι το οποίο ουδείς περίμενε από αυτούς. Ο πρέσβης κ. Γιάννης Κοραντής, μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, εθεωρείτο για τους ανθρώπους στη Ν.Δ. οι οποίοι τον γνώριζαν ένα πικραμένο αλλά πιστό μέλος του κόμματος. Την Τετάρτη τους διέψευσε όλους. Προσχώρησε στον ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, μεταφέροντας την πικρία του αλλά και 5 χρόνια από τα… «εσώψυχα» της Ν.Δ.

Ο κ. Κοραντής -τον οποίο όσοι γνώριζαν αποκαλούσαν «σφίγγα»- δεν λειτουργούσε πάντα εν θερμώ. Κάτι τέτοιο είναι, άλλωστε, σύμφυτο με τη νοοτροπία κάθε διπλωμάτη καριέρας. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ γεννήθηκε το 1948 και το 1967 εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1972 εισήχθη στο διπλωματικό σώμα, εξέλιξη όχι απρόσμενη ούτε απαράσκευη. Υιός διπλωμάτη καριέρας, του Αντώνη Κοραντή, ο οποίος εκείνη την εποχή υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος στη Φρανκφούρτη, θεωρούσε σχεδόν αυτονόητο ότι θα ακολουθήσει τα ίχνη του πατέρα του.

Στην Αγκυρα

Στα πρώτα βήματά του ο κ. Γιάννης Κοραντής υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στην αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη δεκαετία του 1990, τοποθετήθηκε ως πρέσβης στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στην Τουρκία. Η παραμονή του στην Αγκυρα, με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, υπήρξε προβληματική. Ηδη, προτού ακόμη κατευθυνθεί στην Αγκυρα, ο κ. Κοραντής ήταν γνωστός για τα αντιτουρκικά αισθήματά του. Δεν επηρέαζαν, όμως, την κρίση του. Ωστόσο, ενώ υπήρχε πολιτική βούληση να γίνουν βήματα προσέγγισης με την Αγκυρα, ο κ. Κοραντής υπονόμευε όσο μπορούσε τη διαδικασία. Μέχρι και συνεντεύξεις στον τουρκικό Τύπο παραχωρούσε, λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται υπερβολική αισιοδοξία («Χουριέτ», 1999). Αυτά γίνονταν δημοσίως. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, τα τηλεγραφήματά του προς την Αθήνα ήταν μονίμως αρνητικά για την προσέγγιση. Ενα από αυτά διέρρευσε σε δεξιά εφημερίδα, εξοργίζοντας τον κ. Παπανδρέου. Η αφορμή για την απομάκρυνσή του δεν άργησε να δοθεί. Ο κ. Κοραντής είχε αναλάβει, ως είθισται, να ενημερώσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ για τα θέματα ενδιαφέροντος του κ. Παπανδρέου εν όψει συνάντησης των δύο ομολόγων. Οταν συναντήθηκαν και ο κ. Παπανδρέου άρχισε να αναπτύσσει διάφορα ζητήματα, ο Τζεμ τον διέκοψε ευγενικά, λέγοντάς του ότι ο πρέσβης δεν τον έχει ενημερώσει για τα συγκεκριμένα. Την επόμενη ημέρα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Χάρης Παμπούκης τον ειδοποίησε να φύγει αυθημερόν για τη διμερή πρεσβεία των Βρυξελλών.

Οι κινήσεις αυτές δεν έμειναν απαρατήρητες από τη Ρηγίλλης και το έμπειρο μάτι του κ. Πέτρου Μολυβιάτη. Από τον παροπλισμό των Βρυξελλών τον ανέσυρε η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντικατέστησε τον επίσης διπλωμάτη κ. Παύλο Αποστολίδη στην ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η τοποθέτησή του εκεί δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς ουδέποτε είχε στενές σχέσεις με το περιβάλλον του κ. Κώστα Καραμανλή. Το πρώτο φιάσκο της θητείας του στην ΕΥΠ ήταν εκείνο της απαγωγής Πακιστανών μεταναστών, το οποίο αποδόθηκε σε πράκτορες της Υπηρεσίας. Τότε, εντάθηκαν οι αντιδράσεις από αρκετούς υπουργούς οι οποίοι τον χαρακτήριζαν ακατάλληλο. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον υπερασπίστηκε. Μετά τις εκλογές του 2007, συζητήθηκε ακόμη και η αντικατάστασή του.

Αποπομπή

Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του κ. Κοραντή αποδείχθηκε μοιραία. Ηταν εκείνη του προηγούμενου Ιουλίου, όταν η ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιώντας πληροφορίες της ΕΥΠ επέτυχε την εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας των «16». Ομως τα cd από τις παρακολουθήσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα δίχως επεξεργασία, με αποτέλεσμα να ακουστούν σε πανελλήνια μετάδοση ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών. Αυτό έκανε έξαλλη την κυβέρνηση, καθώς στις μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών, προτού παραδοθεί υλικό στη δημοσιότητα, προηγείται φιλτράρισμα. Πριν τελειώσει η έρευνα κι ενώ ο κ. Κοραντής βρισκόταν στην εξοχική κατοικία του στο Ξυλόκαστρο, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εσωτερικών, με εντολή να τον επισκεφθεί. Οταν του ανακοινώθηκε η αποπομπή του, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη διαρροή, λέγοντας ότι εκείνος έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσε ότι την ευθύνη είχε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλης Τσιατούρας. Ο κ. Κοραντής έως τότε δεν είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Πικραμένος, την επόμενη κιόλας ημέρα άρχισε να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Αυτό εξόργισε τον κ. Παυλόπουλο. «Εγώ από την ΕΥΠ δεν παραιτήθηκα», δήλωσε τότε ο κ. Κοραντής και όπως φαίνεται από τη δήλωση προσχώρησης του στην κεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, δεν το συγχώρησε ούτε στον πολιτικό προϊστάμενό του, αλλά ούτε και στη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή