ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασία για την επόμενη ημέρα

Μέχρι την προπερασμένη Τετάρτη, όταν ακόμη η Ιπποκράτους «μαδούσε τη μαργαρίτα» των πρόωρων εκλογών ή του ανασχηματισμού, το βασικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ήταν ο λεγόμενος «πρωινός καφές». Από εκείνη την ημέρα και μετά, τα πράγματα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και της «προετοιμασίας» του κόμματος για τη διαφαινόμενη ανάληψη της εξουσίας, οδήγησαν τον κ. Γ. Παπανδρέου στην κατανομή πιο εξειδικευμένων ρόλων στο επιτελείο του. Εξάλλου, κάποιοι από τους βασικούς «παίκτες» του «καφέ» της Ιπποκράτους, όπως οι κ. Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Χ. Καστανίδης και Π. Μπεγλίτης εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να έχουν καθημερινή παρουσία στην Αθήνα, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τη μάχη του ΠΑΣΟΚ και…του σταυρού στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ετσι, το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, παρότι δεν έχει μεταβολές σε πρόσωπα, έχει διαφοροποιηθεί σε δομή στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου: Τα κεντρικά πρόσωπα παραμένουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ραγκούσης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Ν. Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι τρεις παραπάνω σε συνεργασία με τον κ. Γ. Παπανδρέου εκπονούν τη βασική πολιτική «γραμμή» του κόμματος. Μάλιστα, οι κ. Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνουν σε καθημερινή βάση να την «επικοινωνήσουν» ο πρώτος με μια δήλωση – απάντηση στο αντίστοιχο κεντρικό πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ. και ο δεύτερος μέσω του «μπρίφινγκ» της Ιπποκράτους, στην προετοιμασία του οποίου κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν οι κ. Κ. Θέος και Γ. Ελενόπουλος. Ενισχυτικά στον τομέα της επικοινωνίας λειτουργεί και το κείμενο του «βασικού σχολιασμού της επικαιρότητας» που προετοιμάζει σε καθημερινή βάση στην Ιπποκράτους ο κ. Γ. Πετρουλάκης. Παράλληλα, ο κ. Ν. Αθανασάκης αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει «δύσκολες» πολιτικές αποστολές, όπως η «διαπραγμάτευση» των τελευταίων ημερών με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Στον τομέα της διαφημιστικής καμπάνιας και της «υποδοχής» των μετρήσεων της κοινής γνώμης, τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο κ. Π. Γερουλάνος, την προετοιμασία των ομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει, όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, συνεπικουρούμενη στα οικονομικά θέματα από τον κ. Μ. Ανδρονόπουλο, ενώ δίπλα στον κ. Γ. Παπανδρέου στις δημόσιες εμφανίσεις και περιοδείες του βρίσκεται πάντα ο κ. Ν. Ζιώγας.

Παράλληλα, καθημερινή παρουσία στην Ιπποκράτους καταγράφουν οι αρμόδιοι για την οριστικοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που καταβάλλεται προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα, δυσμενή, οικονομικά δεδομένα. Τη συγκεκριμένη αποστολή έχουν επωμιστεί η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ την οργανωτική και λειτουργική υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας έχει αναλάβει ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος και την προετοιμασία των συγκεντρώσεων του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Τ. Αποστολόπουλος.

Τέλος, επειδή ήδη στις σκέψεις του κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται και η «επόμενη ημέρα», οι κ.κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη και Δ. Στεφάνου, σε συνεργασία με τον κ. Δ. Ρέππα, επεξεργάζονται την δομή μιας πιθανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει ήδη προαναγγελθεί πως ο πρόεδρος των «πράσινων» επιθυμεί να διαμορφώσει ένα σαφώς μικρότερο και επιτελικό σχήμα.