ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εκπνοή της προθεσμίας τα ψηφοδέλτια Ν.Δ.

Στην εκπνοή της προθεσμίας, και συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης, προτίθεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τις λίστες των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες που θεωρούνται κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε λόγω της ύπαρξης προσώπων που το όνομά τους έχει συνδεθεί με υποθέσεις σκανδάλων είτε λόγω της παρουσίας στελεχών που θεωρούνται «ύποπτα» για μεταγραφή στο κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Η επιλογή αυτή του κ. Καραμανλή και κυρίως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, έχει οδηγήσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης μια σειρά από βουλευτές, που τα ΜΜΕ εμφανίζουν ως πιθανά για αποκεφαλισμό. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, έχει παγιωθεί η εκτίμηση ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Δούκας και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αρ. Παυλίδης είναι οριστικά εκτός ψηφοδελτίων, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις που φέρουν τον κ. Καραμανλή να μην περιλαμβάνει στα γαλάζια ψηφοδέλτια ούτε τους πρώην υπουργούς κ. Αλ. Κοντό και Ευ. Μπασιάκο, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ανάλογες ενδείξεις υπάρχουν εσχάτως και για τους επίσης πρώην υπουργούς κ. Σαβ. Τσιτουρίδη και Βασ. Μαγγίνα. Παρότι για τον κ. Τσιτουρίδη διατυπώνεται η ένσταση ότι στη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. δεν ήταν υπουργός και το 2007 επανεξελέγη βουλευτής, και για τους κ. Μπασιάκο και Κοντό σημειώνεται ότι δεν έχουν προκαλέσει με τη στάση τους, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να προκρίνει την ανάγκη εκπομπής μηνύματος αποφασιστικότητας εκ μέρους του κ. Καραμανλή. Κατά πολλούς, η ανάγκη αυτή προέκυψε με μεγαλύτερη ένταση μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επικαλούνται πληροφορίες που φέρουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώνει όνομα έκπληξη στην κορυφή του ψηφοδελτίου επικρατείας, για να διατρανώσουν την πεποίθησή τους ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων στο κρίσιμο για την εικόνα της κυβερνητικής παράταξης ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι τρεις πρώτοι

Ολες οι ενδείξεις, ωστόσο, εμφανίζουν τους κ. Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά και Δημ. Σιούφα να έχουν εξασφαλίσει τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο σε εκλόγιμη θέση και τον διευθυντή της Ν.Δ. Μεν. Δασκαλάκη εντός ψηφοδελτίου αλλά σε οριακά εκλόγιμη θέση.

Επίπονος είναι και ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί οι επιτελείς της Ρηγίλλης για να κλείσουν «πόρτες» και «παράθυρα» στα γαλάζια ψηφοδέλτια, από τα οποία, πάντως, φαίνεται ότι θα απουσιάζουν ηχηρά ονόματα και θεαματικές υποψηφιότητες. Ο γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης εξαντλεί κάθε προσπάθεια για να πείσει στελέχη της Ν.Δ. από όλη την Ελλάδα, και κυρίως γυναίκες, να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά από σήμερα μέχρι την Τρίτη.

Πάντως, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, έντεκα πολιτευτές της Ν.Δ. που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2007 γνωστοποίησαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους Χ. Αηδονόπουλο, Κ. Τολίδη, Β. Καρακωστάνογλου, Κ. Τεπεκίδη, Μ. Τσούγκα, Ε. Τσουρέκα, Κ. Μαργαρίτη, Β. Δημητρίου, Δ. Σταμάτη, Τ. Σπηλιόπουλο και Π. Ακριτίδη. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, εξάλλου, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην αντινομάρχης Γ. Μπίκος.

Στα νέα πρόσωπα που θα περιληφθούν στις λίστες, εξάλλου, περιλαμβάνονται ο γενικός διευθυντής του ΤΕΜΠΕ Νικ. Τριτάρης που θα πολιτευτεί στην Α΄ Αθηνών, μαζί με τον πρώην ευρωβουλευτή Μαν. Μαυρομάτη, τον γραμματέα Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων κ. Χρ. Κικίλια, τον αντιδήμαρχο κ. Τεντόμα, την Ελίζα Βόζεμπερνγκ και την Ελενα Κουντουρά. Στη Β΄ Αθηνών, νέα πρόσωπα είναι ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκης και η δημοσιογράφος κ. Αννα Καραμανλή.

Στις νέες υποψηφιότητες, εξάλλου, περιλαμβάνονται ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κωστόπουλος και η κ. Μ. Τροχάνη, οι οποίοι μαζί με τον νυν βουλευτή Α. Λυκουρέτζο θα δώσουν τη μάχη στην Αρκαδία, στην οποία «χηρεύει» η θέση του Π. Τατούλη, η πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου στη Λακωνία, οι Χρ. Δήμας (υιός του επιτρόπου), Πελ. Καλλίρης και Στ. Μάρκελος στην Κορινθία, οι Διον. Χιώνης, Θαν. Κοσμόπουλος και Διαμ. Σεϊτανίδης στην Ηλεία, στην Πιερία η Μαρίνα Τσιντικίδου, στην Πέλλα ο πρώην ευρωβουλευτής Γ. Γκλαβάκης, στο Κιλκίς ο Θ. Πασσαλίδης, στην Κοζάνη η Αννα Νανοπούλου, οι Δ. Λαμπρόπουλος και Φ. Κεχαγιάς στη Δράμα οι Παναγιώτα Χατζοπούλου και Θ. Δαμιανός. Στην Ξάνθη ο Φ. Τσαλίδης και από τη μειονότητα πιθανότατα ο κ. Χατζιμεμίς Τουρκές, στη Ροδόπη ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, οι Κ. Μπαμπασίδης, Μ. Δεβλέτογλου, Τρ. Καζάκου – Βρούζου και Μάγδα Γιαμουστάρη.