«Δεν θα φοβηθούμε, ως κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος»

«Δεν θα φοβηθούμε, ως κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος»

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα φοβηθεί, ως κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος, αλλά θα το αντιμετωπίσει «ως μακροπρόθεσμη επένδυση», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Αντικρούει επίσης τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, καθώς και η περικοπή κάθε σπατάλης στις λειτουργικές ή άλλες δαπάνες του Δημοσίου. Αναφερόμενη, τέλος, στον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία οφείλουμε να πάμε συντεταγμένα, στηρίζοντας με σαφή τρόπο τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

– Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το περασμένο Σάββατο μια δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, την επόμενη διετία. Με δεδομένη τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, υπάρχουν κάποια μέτρα που το ΠΑΣΟΚ θα ήταν έτοιμο να υιοθετήσει, όπως η μείωση των υπερωριών κα των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου;

– Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε χθες συνολικά στην οικονομική πολιτική και σε μέτρα, όχι ως απάντηση στον κ. Καραμανλή, αλλά καταθέτοντας μια διαφορετική, μια θετική πρόταση για τη χώρα. Η ελπίδα και η προοπτική, αυτήν την ώρα, είναι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν μέτρα που αφορούν μονομερώς τους εργαζομένους, πόσω μάλλον όταν τα αναμενόμενα έσοδα είναι συγκριτικά λίγα. Το πάγωμα των μισθών και η μείωση υπερωριών έχουν μικρά οφέλη σε ευρώ και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των νοικοκυριών. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μειώνει τον τζίρο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους και αυξάνει το έλλειμμα. Είναι δηλαδή οικονομικά αντιφατικό και κοινωνικά άδικο ως μέτρο βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών. Φυσικά δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω για την ανάγκη περικοπής κάθε σπατάλης στις λειτουργικές ή άλλες δαπάνες του Δημοσίου.

– Ησασταν υπεύθυνη για τη σύνταξη και κοστολόγηση του προηγούμενου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες αναπροσαρμογές είναι αναγκαίες υπό τα σημερινά δεδομένα;

– Διαβάζουμε σωστά την πραγματικότητα και έχουμε την ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε στα δεδομένα της. Οι αναπροσαρμογές πρώτα αφορούν δημοσιονομικούς στόχους. Χρέος, έλλειμμα, ισοζύγιο πληρωμών και φυσικά ο ρυθμός ανάπτυξης είναι δείκτες που έχουν επιδεινωθεί δραματικά από το 2007. Το ΠΑΣΟΚ στο προηγούμενο διάστημα κατέθεσε σειρά μέτρων που συνδέονται και με τη διεθνή κρίση και αφορούν τη διαχείριση των 28 δισ., τον έλεγχο της τραπεζικής αγοράς, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι προτεραιότητες, οι πολιτικές και τα μέτρα που διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα είναι διακηρύξεις που ισχύουν και θα καθορίσουν την δράση μας, όμως θα υπάρξουν χρονικές και ποσοτικές διαφοροποιήσεις.

– Την περίοδο 2000 – 2004 κατεγράφησαν διαφορετικές απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για θέματα όπως οι κρατικοποιήσεις και οι εργασιακές σχέσεις. Υπάρχουν εχέγγυα για τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος στις τομές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο;

– Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν είμαστε πολιτικοί κλώνοι μιας δογματικής άποψης όλοι.

Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, που αποδείχθηκε στη πορεία του, είναι η δυνατότητα σύνθεσης. Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μια ισχυρή υποστήριξη σε ένα σαφές και συγκροτημένο πρόγραμμα που εξελίσσεται γύρω από 5 κεντρικούς άξονες, τους οποίους έχει επανειλημμένα παρουσιάσει.

Πιστεύω ότι με δεδομένη την εμπειρία και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, θα κυβερνήσουμε εφόσον το επιλέξει ο λαός, αντιμετωπίζοντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Αλλαγές στην Παιδεία

– Εχετε την ευθύνη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση νίκης του κόμματός σας και εάν αναλάβετε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχετε κατά νουν ένα πρόγραμμα «εκατό ημερών» και τι θα περιλαμβάνει;

– Ο σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις στην Παιδεία αφορούν μια τετραετία, μεγάλα διακυβεύματα και κυρίως αξίες και αρχές. Εννοιες όπως η αξιοκρατία, η συμμετοχή, η εμπιστοσύνη, η λογοδοσία, η αξιολόγηση, η δημιουργία πρέπει να γίνουν η βάση των αλλαγών στην παιδεία. Πιο συγκεκριμένα όμως υπάρχουν και σαφείς δεσμεύσεις, όπως η καθολική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, η πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής, η αναβάθμιση του γενικού και τεχνικού λυκείου και η ουσιαστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ολα αυτά θα δρομολογηθούν άμεσα.

– Θεωρείτε, με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν προσλήψεις στον χώρο της Παιδείας;

– Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναδιάρθρωση που μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα με σωστή και όχι πελατειακή χρήση των προσόντων και του χρόνου των εκπαιδευτικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στην Παιδεία είναι προτεραιότητα.

– Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στο κατώφλι της αυτοδυναμίας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα την επιτύχει. Υπάρχουν περιθώρια κάποιας μορφής συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή θα οδηγείτε τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην περίπτωση κατά την οποία ούτε στις εκλογές με τον νόμο Παυλόπουλου συγκεντρώσετε τις απαιτούμενες 151 έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

– Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση ώστε να λάβει και να υλοποιήσει σημαντικές αποφάσεις. Η κατάσταση της χώρας και η κρισιμότητα της ώρας δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς.

Ο συναφής προς εμάς χώρος της κεντροαριστεράς προς τον οποίο απευθύναμε στο παρελθόν προτάσεις συνεργασίας δεν θέλει, και σήμερα δεν μπορεί. Επομένως, κατά την άποψη μου, μετά την εξάντληση των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα, είναι μια δεύτερη και τελική εκλογική αναμέτρηση.

Είναι σημαντικό όμως να την αποφύγουμε γιατί η χώρα δανείζεται όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο από το μέλλον της.

Εκλογή Προέδρου

– Η κυβέρνηση επικαλείται για τη διενέργεια των εκλογών ότι οδηγούσατε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τη στάση σας στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να γνωστοποιήσει τη στάση του έναντι της επανεκλογής του κ. Παπούλια από τον περασμένο Μάρτιο και όχι τον προσεχή Φεβρουάριο, οπότε και θα άρχιζε η σχετική διαδικασία;

– Γιατί θεωρούμε ότι η πολλαπλή κρίση θεσμών, πολιτικού συστήματος και οικονομίας απαιτεί άμεση αλλαγή πορείας ιδιαίτερα σε ένα δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου και νέα κυβέρνηση, που από τον Ιούλιο θα σήκωνε τα μανίκια, για να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο από την μεταπολίτευση και μετά.

Δυστυχώς ο πρωθυπουργός έχασε το καλοκαίρι και επέλεξε να κάνει εκλογές, γνωρίζοντας ότι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι μήνες προϋπολογισμού, Ecofin και διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η ευθύνη του χαμένου χρόνου και της επιδείνωσης της κατάστασης ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.

– Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τελικώς δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα σας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης;

– Εχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά για την ίδια τη χώρα. Σε αυτήν την αναμέτρηση οφείλουμε να πάμε συντεταγμένα με ψυχή και νου, στηρίζοντας με σαφή και ουσιαστικό τρόπο τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή