Πειθαρχική δίωξη κατά Ζαγοριανού

Πειθαρχική δίωξη κατά Ζαγοριανού

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αντιστροφή των ρόλων οδήγησε η πειθαρχική δίωξη κατά του ανακριτή στην υπόθεση της Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού, ο οποίος από ελεγκτής έως πρότινος ευρίσκεται πλέον στη θέση του ελεγχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διενήργησε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Παπανικολάου, με αντικείμενο κρίσιμες και ευαίσθητες πτυχές της ανάκρισης για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία, ολοκληρώθηκε με την άσκηση διώξεων σε βάρος του ανακριτή.

Σωρεία παραλείψεων

Ο κ. Παπανικολάου παρέδωσε το πόρισμά του αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, σχεδόν ταυτόχρονα με την κίνηση του κ. Ζαγοριανού να ζητήσει την εξαίρεσή του για λόγους μεροληψίας, στο οποίο λεπτομερώς αναφέρονται σωρεία πράξεων και παραλείψεων που χρεώνονται στον ανακριτή ως πειθαρχικές παραβάσεις. Το σημαντικότερο όμως που προέκυψε από την έρευνα, είναι η διαπίστωση πως κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ανακρίσεων, διαπράχθηκαν -όπως υποστηρίζει ο κ. Παπανικολάου- από την πλευρά δικαστικών λειτουργών -κυρίως του ανακριτή- και ποινικά αδικήματα. Για το λόγο αυτό η σχετική δικογραφία αποστέλλεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας για τα περαιτέρω. Σε ό,τι αφορά τα ποινικά αδικήματα, σαφώς γίνεται λόγος για πράξεις που συνιστούν παραβάσεις καθήκοντος και ενδεχομένως και κατάχρηση εξουσίας. Για τυχόν ποινικές ευθύνες δικαστικών, όπως διαπιστώνει ο κ. Παπανικολάου, δεν αποκλείεται να ανοίξει και νέος κύκλος δικαστικών ενεργειών για τον κ. Ζαγοριανό, που ήδη ευρίσκεται στη δίνη αλλεπάλληλων ερευνών για τον τρόπο, που χειρίστηκε το σκάνδαλο της Siemens.

Πάντως σε ό,τι αφορά τις πράξεις και τις παραλείψεις που του αποδίδονται, οι περισσότερες σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο προφυλάκισε εμπλεκομένους στην υπόθεση αλλά και με το πώς οργάνωσε και διενήργησε την ανάκριση στο σύνολό της. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζαγοριανός ελέγχεται:

Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς του επιρρίπτεται η ευθύνη ότι δεν χορήγησε το σύνολο της δικογραφίας εν όψει των απολογιών σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Για υπέρβαση των ορίων της διακριτικής του ευχέρειας, καθώς απέφυγε να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα -παρότι όπως αναφέρεται γνώριζε ότι ο Χριστοφοράκος ήταν και Γερμανός υπήκοος- με αποτέλεσμα να διαφύγουν και οι δύο στο εξωτερικό.

Σημαντική είναι η διαπίστωση του κ. Παπανικολάου -διώκει και για αυτό τον κ. Ζαγοριανό- σύμφωνα με την οποία ο ανακριτής δεν ερεύνησε, ως όφειλε, για τις μίζες και τα μαύρα ταμεία την περίοδο μετά το 2004 και ώς το 2007 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο από τη γερμανική δικαιοσύνη και να μείνει το κομμάτι αυτό της υπόθεσης, εκτός των μελλοντικών ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης.

Επίσης κρίνεται ελεγκτέος ο κ. Ζαγοριανός για την παραγραφή των αδικημάτων του Μιχ. Χριστοφοράκου από τη γερμανική δικαιοσύνη, αφού του επιρρίπτεται ακεραία η ευθύνη για την σύνταξη των ενταλμάτων για τη σύλληψή του. Κι ακόμα εγκαλείται ο ανακριτής για χειραγώγηση του έργου από τρίτους, με ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να ελεγχθούν κι άλλοι για τον τρόπο που διενεργήθηκε η ανάκριση. Αλλωστε για τυχόν ευθύνες και των εισαγγελέων που γνωμοδότησαν στο πλαίσιο της ανάκρισης κάνει ειδική μνεία ο κ. Παπανικολάου.

Αντικρούει ο ανακριτής

Μετά την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. Ζαγοριανού, το αίτημά του για εξαίρεση του κ. Παπανικολάου δεν θα εξεταστεί επί της ουσίας καθώς δεν συντρέχει πλέον λόγος γι’ αυτό. Ετσι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Καλαμίδας που είχε αναλάβει τη σχετική έρευνα δεν θα αποφανθεί σήμερα όπως αναμενόταν.

Πάντως ο κ. Ζαγοριανός στο αίτημά του για εξαίρεση, με κατηγορηματικό τρόπο υπεραμύνεται των ενεργειών του στην ανάκριση, αποκρούει τα περί ευθυνών για τη φυγοδικία Καραβέλα και Χριστοφοράκου, επικαλούμενος το γεγονός ότι και οι δύο είχαν εμφανιστεί όταν είχαν κληθεί από τη δικαιοσύνη δίχως να έχουν δώσει «σημεία» φυγής. Σθεναρά, επίσης αποκρούει τα περί παραβάσεως καθήκοντος για τη μη χορήγηση του συνόλου της δικογραφίας σε εμπλεκόμενους με το επιχείρημα ότι τα έγγραφα που δεν δόθηκαν δεν τους αφορούσαν. Αρνείται επίσης τα περί χειραγωγήσεως από τρίτους, εμμένοντας στη θέση ότι μόνον ενημέρωση παρείχε για την υπόθεση σε ανωτέρους του. Και βεβαίως αρνείται τα περί επιλεκτικής έρευνας μέχρι το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή