ΣΥΡΙΖΑ: Προωθείται νέα λιτότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Προωθείται νέα λιτότητα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και στα προγράμματα σκληρής λιτότητας που, όπως υποστήριξε, προωθούν σε βάρος των ασθενεστέρων, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και σημείωσε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά δεν θα έκανε τις συγκεκριμένες προτάσεις στη ΔΕΘ. Διερωτήθηκε δε, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει προεκλογικά την πρότασή του για συνεργασία, αν την επιθυμεί. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Σε «πακέτο Καραμανλή» και σε «πακέτο Παπανδρέου» αναφέρθηκε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ. Γ. Δραγασάκης. «Το πρώτο είναι χωρίς περιτύλιγμα, σαφές, ξεκάθαρο, μιλάει για περικοπή των μισθών και των κοινωνικών δαπανών εδώ και τώρα. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα με περιτύλιγμα υπό την έννοια ότι οι λεπτομέρειες του τριετούς προγράμματος θα προκύψουν μέσα από μια διαπραγμάτευση με την Ε.Ε», είπε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντ. Νταβανέλλος σημείωσε ότι αποτελεί αρχιτεκτονική της εργοδοσίας να δίνονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, σε πλήρη αντίθεση με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για την οικονομία, που εστιάζονται σε δέκα προτάσεις. Συγκεκριμένα: Νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό 200 ευρώ στον κατώτατο μισθό στο τρέχον έτος και 100 ευρώ στο επόμενο έτος, δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία, κατάργηση αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μείωση στο μισό των εξοπλιστικών δαπανών, δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με την απόκτηση του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Και ακόμη, ανάκτηση από το Δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, δίκαιο φορολογικό σύστημα, δημόσια παιδεία, αύξηση δαπανών για την υγεία και κατάργηση των δασοκτόνων νόμων. Πιθανόν, σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται και τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες, καθώς και του Επικρατείας, όπου για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται έντονα το όνομα του δημοσιογράφου-σκιτσογράφου κ. Στάθη Σταυρόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή