Το παρασκήνιο των χθεσινών «καρατομήσεων»

Το παρασκήνιο των χθεσινών «καρατομήσεων»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πονοκέφαλος των «καθαρών ψηφοδελτίων» δεν φαίνεται ότι πέρασε για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με τον «αποκεφαλισμό», χθες, των Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Αρ. Παυλίδη ή τις εθελουσίες εξόδους των Μ. Λιάπη, Γ. Βουλγαράκη και Β. Μαγγίνα.

Τουναντίον, η χρονοτριβή ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά και η παραμονή στα ψηφοδέλτια των κ. Μπασιάκου και Κοντού προκάλεσε νέο κύκλο εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία, αφού στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος έκαναν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Εξηγούσαν, δε, πως αν ο αποκλεισμός Τσιτουρίδη οφείλεται στην υπόθεση των ομολόγων, αυτός θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα στις εκλογές του 2007 και όχι ετεροχρονισμένα δύο χρόνια μετά. Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές απέδιδαν, πάντως, χθες την απόφαση για αποκλεισμό του Σ. Τσιτουρίδη προσωπικά στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι οφείλεται στις οξύτατες δηλώσεις στις οποίες προέβη πριν από την προκήρυξη των εκλογών, όταν υποστήριξε ότι κάποιοι ωθούν τον πρωθυπουργό σε πολιτική αυτοκτονία.

Πιο απλά ήταν τα πράγματα για τους κ. Δούκα και Παυλίδη. Ο κ. Δούκας είχε λάβει αλλεπάλληλα μηνύματα πως δεν θα περιληφθεί στις λίστες και η «αποπομπή» του λέγεται ότι είχε «κλειδώσει» από την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση των κ. Καραμανλή και Εβερτ στο Πικέρμι. Οσο για τον κ. Παυλίδη, αποτελούσε «ξένο σώμα» για τη Ν. Δ. από την περασμένη άνοιξη, λόγω της στάσης που είχε τηρήσει στην υπόθεση των άγονων γραμμών, ειδικά με την ομιλία του στη Βουλή.

Πάντως, ο κ. Τσιτουρίδης επανήλθε αργά χθες το βράδυ, με γραπτή δήλωση, κάνοντας λόγο για «στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων που δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών», φωτογραφίζοντας, πλην των άλλων, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Λούλη.

Τη σιωπή επέλεξαν, μέχρι αργά χθες, οι κ. Δούκας και Παυλίδης, ενώ από νωρίς το πρωί ο κ. Βασ. Μαγγίνας είχε επιλέξει το δρόμο της οικειοθελούς αποχώρησης από τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί, καθώς η απόφαση για τη μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας έχει ληφθεί.

Το Επικρατείας

Παρά τις πιέσεις ή τις προσδοκίες πολλών στελεχών για ανανέωση και του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει καταλήξει ως προς τις πέντε σίγουρες εκλόγιμες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα τις καταλάβουν οι Μιλτιάδης Εβερτ, Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Σιούφας, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ευ. Αντώναρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή