Τριγμούς στη Ν. Δ. έφεραν οι λίστες

Τριγμούς στη Ν. Δ. έφεραν οι λίστες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες, μάλιστα, δεν φαίνεται εύκολο να κοπάσουν, προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να προχωρήσει, με σημαντική καθυστέρηση, στον «αποκεφαλισμό» τριών ακόμη στελεχών και συγκεκριμένα των κ. Π. Δούκα, Αρ. Παυλίδη και Σάββα Τσιτουρίδη, και ταυτοχρόνως να ανανεώσει τη συμμετοχή των πρώην υπουργών Ευ. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Ο πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος έμαθε από την τηλεόραση ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο Κιλκίς, μετέβη στη Ρηγίλλης και ύστερα από σύντομη αλλά σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα συνάντηση με τον γραμματέα της Κ. Ε. Λευτ. Ζαγορίτη, προέβη σε οργισμένη δήλωση με την οποία έκανε λόγο για «άθλια απόφαση» και κατήγγειλε «τους εκλεκτούς της διαπλοκής που κάνουν κουμάντο σε Ρηγίλλης και Μαξίμου», ενώ απείλησε με αποκαλύψεις.

Χθες το πρωί, εξάλλου, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Βασ. Μαγγίνας, ο οποίος ωστόσο επέλεξε να αφήσει μόνον υπαινιγμούς για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν, ενώ οι κ. Δούκας και Παυλίδης δεν αντέδρασαν δημοσίως. Ο πρώτος, ωστόσο, όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του άφηνε να εννοηθεί ότι θα μιλήσει την κατάλληλη ώρα.

Το εκρηκτικό κλίμα στην κυβερνητική παράταξη επιβαρύνεται περαιτέρω από την κριτική που αρθρώνεται από χθες από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη που κάνουν λόγο για επιλογές «δύο ταχυτήτων», αλλά και για απώλεια μιας ακόμη ευκαιρίας να κερδίσει η Ν. Δ. τις εντυπώσεις μέσα από ένα γρήγορο και σαρωτικό ξεκαθάρισμα των ψηφοδελτίων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξάλλου, η Ρηγίλλης έχει κατακλυστεί από μηνύματα στελεχών που θεωρούν ότι απαιτούνται θεαματικές κινήσεις ανανέωσης και εμμέσως στέλνουν μήνυμα δυσαρέσκειας για τη φημολογούμενη παρουσία του πρώην προέδρου της Ν. Δ. Μ. Εβερτ ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά και για τη συμμετοχή των κ. Γ. Σουφλιά και Δημ. Σιούφα.

Κατά πληροφορίες, υπουργοί, βουλευτές και οργανωμένα στελέχη μετέφεραν στη Ρηγίλλης το κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην κομματική βάση της Ν. Δ., η οποία εκτιμά ότι απαιτούνται θεαματικές κινήσεις ανανέωσης προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της εκλογικής συσπείρωσης. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, τα μηνύματα είναι τόσα που οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. «Μη βιάζεστε να προεξοφλήσετε τις εξελίξεις», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος με πρόσβαση στην εσωτερική πληροφόρηση, υπονοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές.

Η δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων της Ν. Δ. στις 56 εκλογικές περιφέρειες έγινε αργά χθες και αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναβολές – ένδειξη των δυσκολιών που υπήρχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι σε ό, τι αφορά τους πρώην υπουργούς Ευ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, η τελική κρίση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι δεν είχαν πρωτογενή ανάμειξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Με τη χθεσινή απόφαση Καραμανλή, της οποίας προηγήθηκε μακρύ παρασκήνιο και αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσιοποίηση των γαλάζιων λιστών, ο συνολικός αριθμός των στελεχών που δεν θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτια της Ν. Δ. έφτασε τους επτά.

Σε ένα πρώτο σχόλιο και ερωτηθείς με ποια κριτήρια ελήφθησαν αποφάσεις «δύο ταχυτήτων», ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν. Δ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ελήφθη υπ’ όψιν «η συνολική συμπεριφορά και στάση ενός εκάστου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή