Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ έφερε η ΔΕΘ

Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ έφερε η ΔΕΘ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν ενδεχομένως ήθελαν, δεν μπορούσαν χθες να κρύψουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους στην Ιπποκράτους για τον θετικό αντίκτυπο που φαίνεται να είχαν οι δύο εμφανίσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Ικανοποίηση που εξελίχθηκε σε ενθουσιασμό, όταν έγιναν γνωστές οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ που μεταδόθηκαν χθες βράδυ και διευρύνουν τη διαφορά από τη Ν.Δ.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρχε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούσαν ότι «στη ΔΕΘ κλείδωσε όχι μόνον μια μεγάλη νίκη, αλλά και η αυτοδυναμία» και εξέφραζαν την πλήρη δικαίωση της στρατηγικής του κόμματος, σε αντιδιαστολή με εκείνη της Ν.Δ. που όπως έλεγαν «ζητεί για τρίτη φορά λευκή επιταγή για όσα δεν έκανε την τελευταία 5ετία».

Αυτή άλλωστε ήταν και η κεντρική στόχευση του κ. Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο. Να παρουσιάσει, δηλαδή, ένα εναλλακτικό και σαφώς πιο αισιόδοξο για τους πολίτες σχέδιο εξόδου από την κρίση, αποφεύγοντας βέβαια να εξηγήσει επαρκώς τον τρόπο εφαρμογής του στη δυσμενέστατη σημερινή οικονομική συγκυρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη της ΔΕΘ οι περισσότεροι βουλευτές επισήμαιναν ότι «ο Παπανδρέου ήταν καλύτερα από ποτέ προετοιμασμένος για να αποφύγει τυχόν δύσκολες ερωτήσεις», παραδεχόμενοι ωστόσο ότι πολλές απαντήσεις του ήταν διπλωματικά και σκοπίμως ασαφείς, καθώς όπως έλεγαν «δεν έχει λόγο να δεσμευθεί για περισσότερα απ’ όσα απαιτούνται για να κερδίσουμε τις εκλογές». Το πνεύμα αυτό είχε και η χθεσινή ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επιχείρησε να «κεφαλαιοποιήσει» για το ΠΑΣΟΚ τις εμφανίσεις Παπανδρέου στη ΔΕΘ. «Οσοι παρακολούθησαν την ομιλία του και τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους έχουν καταλήξει στο ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αντιπολίτευσης, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές λέει υπεύθυνα τα πέντε πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει, για να βγάλει την οικονομία από την κρίση».

Η αυτοπεποίθηση που μετέδωσαν οι δημοσκοπήσεις ερμηνεύουν ίσως και την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον πρωθυπουργό, τακτική που είχε εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος επικαλούμενος στοιχεία για το δημόσιο χρέος κάλεσε τους συντάκτες των ομιλιών του πρωθυπουργού «να πάψουν να τον εκθέτουν» και καταλόγισε ευθέως στον κ. Καραμανλή ότι «ψεύδεται».

Την ίδια αισιοδοξία εξέπεμπαν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν ότι μετά την επιτυχία της ΔΕΘ απομένουν δύο μόνον παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου: Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων επικρατείας και το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ όπως όλα δείχνουν θα έχει νέα πρόσωπα στο Επικρατείας, ενώ η Ν.Δ. τη γνωστή παλαιά φρουρά, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν μόνον το ντιμπέιτ ως «σκόπελο» χωρίς ωστόσο να κρύβουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον η νίκη, αλλά μια διαφορά με τη Ν.Δ. που θα του χαρίσει άνετη και όχι οριακή κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε χθες να απαντήσει και μια από τις ερωτήσεις που έμειναν αναπάντητες στη συνέντευξη Παπανδρέου διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή