Νέα τουρκική πρόκληση κατά FRONTEX

Νέα τουρκική πρόκληση κατά FRONTEX

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. μεταφέρθηκε χθες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους της για μια ακόμα προσπάθεια της Αγκυρας να παρεμποδίσει ελικόπτερο που περιπολούσε για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FRΟΝΤΕΧ.

Το περιστατικό, που έλαβε χώρα χθες το πρωί, καθιστά εμφανές, πλέον, ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από την ταύτιση των ορίων περιπολίας της FRONTEX με τα όρια του FIR Αθηνών και προσπαθεί με την τακτική παρενοχλήσεων να επιβάλει τις αμφισβητήσεις της. Το λεττονικό ελικόπτερο που δέχθηκε την παρενόχληση, τύπου Α-109, απογειώθηκε από την Κω στις 6.07 π.μ. για να πραγματοποιήσει περιπολία μέχρι τη Σάμο και να επιστρέψει στην Κω. Στις 7.59 π.μ. και στις 8.03 π.μ., ενώ το ελικόπτερο πετούσε στον εναέριο χώρο ανατολικά του Φαρμακονησίου και εντός των ορίων του FIR Αθηνών, δέχθηκε κλήσεις από επίγειο τουρκικό ραντάρ. Οι χειριστές του ραντάρ ζητούσαν από το πλήρωμα του ελικοπτέρου να εγκαταλείψει αμέσως την περιοχή, διότι, όπως ανέφεραν, πετούσε εντός των ορίων του τουρκικού εναέριου χώρου. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου συνέχισε κανονικά την πτήση του, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο πτήσης που είχε υποβληθεί, και ολοκλήρωσε την περιπολία όπως αυτή είχε σχεδιασθεί, πριν επιστρέψει, στις 8.33 π.μ., στην Κω. Την ίδια ώρα στην περιοχή βρισκόταν, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και κοντά στις ακτές του Φαρμακονησίου, τουρκική ακταιωρός, την παρουσία της οποίας η υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις της συνέδεσε με την τουρκική προσπάθεια να παρεμποδιστεί η πάταξη της δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών.

Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους της για τις εξελίξεις, ενώ σε δηλώσεις της χαρακτήρισε «απογοητευτική» την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής επιχείρησης καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία. «Για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αθετεί τις δεσμεύσεις της», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σε σχέση και με τη FRONTEX να συνεκτιμηθεί, ενόψει της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, τον επόμενο μήνα. Με την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας συνέδεσε το θέμα και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, δεν μπορεί να κατανοήσει τα εταιρικά και συμμαχικά πλαίσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή