Το παρασκήνιο των αποφάσεων του Κ. Καραμανλή

Το παρασκήνιο των αποφάσεων του Κ. Καραμανλή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προτελευταία σελίδα από το χρονικό των προαναγγελθέντων αποκλεισμών γράφηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας και την καρατόμηση των Σάββα Τσιτουρίδη, Πέτρου Δούκα και Αριστοτέλη Παυλίδη. Η τελευταία δεν αποκλείεται να γραφεί μετά τις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραμανλής είχε, από νωρίς, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε αποκλεισμούς βουλευτών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα. Η απόφασή του αυτή διεφάνη και πριν από τις ευρωεκλογές, όταν στο σχετικό ερώτημα παρέπεμπε για την «κατάλληλη ώρα», η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καθώς θα οδηγούνταν, ενδεχομένως, σε πτώση της κυβέρνησης. Προς τις καρατομήσεις «έδειχναν» και δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του ο πρωθυπουργός οι οποίες μετέδιδαν την απαίτηση της γαλάζιας βάσης για κάθαρση.

Η «ώρα» ήρθε με την προχθεσινή ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, καθώς ενδεχόμενη ταχύτερη διαχείριση έκρυβε κινδύνους είτε μετανάστευσης ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ είτε ξεσπάσματος μιας κρίσης εσωστρέφειας στα πρώτα βήματα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν επιχειρήσει να μεταφέρουν το μήνυμα στους προς αποκλεισμό βουλευτές προκειμένου αυτοί να… διευκολύνουν αυτοεξαιρούμενοι της εκλογικής διαδικασίας. Οι «πιέσεις» είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον στις περιπτώσεις των κ. Γ. Βουλγαράκη και Β. Μαγγίνα.

Η εσωστρέφεια δεν απετράπη εν τέλει, κυρίως εξαιτίας της έντονης αντίδρασης του κ. Σάββα Τσιτουρίδη στον αποκλεισμό του. Αλλωστε, ο πρώην βουλευτής Κιλκίς ήταν και ο μόνος που κυριολεκτικά βρέθηκε στο… «κενό» από την απόφαση, καθώς όλα τα μηνύματα που ελάμβανε μέχρι τότε ήταν θετικά για την υποψηφιότητά του. Μάλιστα, τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Τσιτουρίδης είχε συνεργασία με τον Λ Ζαγορίτη για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου Κιλκίς, από το οποίο εν τέλει πρώτος απεκλείσθη. Η απόφαση αποδίδεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από τις θέσεις που διατύπωσε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσιτουρίδης εναντίον των πρόωρων εκλογών, υπαινισσόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- ότι ο κ. Καραμανλής σύρεται στην απόφαση για εκλογές από πρόσωπα, όπως οι Γ. Σουφλιάς και Γ. Λούλης.

Το μέλλον του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη είχε διαγραφεί ήδη από τις επεισοδιακές συνεδριάσεις της Βουλής με το ερώτημα της άρσης ασυλίας του. Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης θεωρούσαν δεδομένο, εδώ και μήνες, τον αποκλεισμό του παλαίμαχου βουλευτή Δωδεκανήσου. Ως προς τον κ. Πέτρο Δούκα, ο ίδιος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν σίγουρος για την εκ νέου συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Η τύχη του φαίνεται ότι «κλείδωσε» κατά τη συνάντηση που είχαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Πικέρμι, ο Κ. Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ, πεθερός του κ. Δούκα. Διόλου τυχαία, τις ημέρες που ακολούθησαν ο κ. Δούκας εμφανιζόταν να έχει αποδεχθεί την καρατόμησή του.

Η «διάσωση» του κ. Αλ. Κοντού είχε διαφανεί ήδη από τις ευρωεκλογές, όταν είχε αναλάβει υπεύθυνος του κόμματος για την εκλογική μάχη, ενώ για τον κ. Ευ. Μπασιάκο κρίθηκε ότι δεν είχε άμεση γνώση για την υπόθεση των ανταλλαγών με το Βατοπέδι, ενώ εκτιμήθηκε και η μετέπειτα στάση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή