Ανεβάζει τους τόνους κατά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κ. Καραμανλής

Ανεβάζει τους τόνους κατά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κ. Καραμανλής

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνεχείς επιθέσεις στον Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί τη μερική, έστω, ανάκαμψη. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επέλεξε τη γενέτειρά του, τις Σέρρες, για να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους για τα εθνικά θέματα, σε μια διττή προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη και ταυτοχρόνως να υπονοήσει ότι η εξωτερική πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διακρίνεται από «γκρίζα σημεία». Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ωστόσο, το κλίμα ηττοπάθειας φαίνεται να έχει καταβάλει ακόμη και τα στελέχη πρώτης γραμμής, ενώ τα δυσοίωνα μηνύματα από την περιφέρεια καθημερινά πληθαίνουν.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη χθεσινή του ομιλία στις Σέρρες με το ζήτημα των Σκοπίων. Αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι από αυτόν που αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πρόσθεσε: «Αλλα διαβατήρια δεν γίνονται δεκτά. Δεν περνούν, δεν πρόκειται να περάσουν ανιστόρητες κραυγές. Συγχωροχάρτι στους εθνικιστές των Σκοπίων δεν μπορεί να δώσει καμία κυβέρνηση». Επετέθη, δε, στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο καταλόγισε περίεργα μισόλογα, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αναφορά του στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. «Απορρίπτουμε όσα ισχυρίζεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η άποψή του ότι ο αγωγός αυτός υπηρετεί, τάχα, τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς, είναι ακατανόητη και περίεργη. Ενα είναι βέβαιο: πλήττει τα συμφέροντα του τόπου».

Παρά την προσπάθεια για ανάταξη του κλίματος, ωστόσο, στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το κλίμα ηττοπάθειας εντείνεται. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση που έκανε χθες προβεβλημένο στέλεχος του εκλογικού μηχανισμού, ο οποίος, αφού παραδέχθηκε την επερχόμενη ήττα, άνοιξε… από το πουθενά θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρ. Παπούλιας, μπορεί η Ν.Δ. να προκαλέσει εκλογές. Συγκεκριμένα, σε off the record συζήτηση με δημοσιογράφους, και ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει η Ν.Δ. με την προεδρική εκλογή του Μαρτίου, το εν λόγω στέλεχος προεξόφλησε την ήττα, δηλώνοντας ότι αν η Ν.Δ. απορροφήσει γρήγορα τους μετεκλογικούς κραδασμούς, τότε μπορεί να πάει σε μία αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ στη λογική της σύγκρισης των προεκλογικών εξαγγελιών και των μετεκλογικών πράξεων. Στη συνέχεια, και απαντώντας σε σχετικό σχόλιο, παραδέχθηκε ότι τις κινήσεις της επόμενης ημέρας θα καθορίσει το εύρος της ήττας, και υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το τι θα πράξει το κόμμα σε περίπτωση που δεν θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Παπούλιας. Λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια να μην ανοίξει νέο θέμα από. ..το πουθενά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε στις κάμερες ότι «ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ν.Δ. στηρίζει την εκλογή του Κ. Παπούλια και ότι σέβεται τους θεσμούς».

Συνέχεια αποχωρήσεων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Χθες, αποχώρησε από τον συνδυασμό, η άλλοτε στενή συνεργάτιδα του κ. Ευ. Μπασιάκου, Σοφία Μπουφούνου-Πατσαντάρα, διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή του πρώην υπουργού. Το ίδιο έκανε και ο κ. Ζαχναφέρης στην Ξάνθη, λόγω συμμετοχής του κ. Αλ. Κοντού. Την έξοδο επέλεξαν ακόμη ο κ. Ναούμης από το ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας, η κ. Παυλίδου από τη Φλώρινα και ο κ. Μαρίνος από τη Ζάκυνθο. Σε μια προσπάθεια να μεταστραφεί το κλίμα ηττοπάθειας στην εκλογική κρίσιμη περιοχή του κάμπου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα.

Αναβρασμός επικρατεί και στο Κιλκίς, στο οποίο θα μεταβεί το Σάββατο ο κ. Σ. Τσιτουρίδης για συνάντηση με τα στελέχη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή