Στο προσκήνιο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Στο προσκήνιο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωμένο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πέραν των άμεσων μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, θα παρουσιάσει την Κυριακή ο κ. Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας παράλληλα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του.

Πάντως, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν μετάθεση της παρουσίασης εάν οριστικοποιηθούν τα ντιμπέιτ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πρόκειται για τους πέντε «εθνικούς στόχους» που έχει ήδη αναδείξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και αφορούν την εξωτερική πολιτική, την πράσινη ανάπτυξη, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τις θεσμικές αλλαγές που κατά την άποψή του απαιτούνται.

Η εκ νέου ανάδειξη του σχεδίου της Ιπποκράτους κρίθηκε αναγκαία, προφανώς ως «έμπρακτη απάντηση» στις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί «απουσίας κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ».

Τη συνοπτική επαναδιατύπωση του προγράμματος έχει αναλάβει η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και όπως είπε στην «Κ» «δεν θα είναι κατάλογος υποσχέσεων και δεσμεύσεων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει την τακτική της ΔΕΘ, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες για τις εξαγγελίες του. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού αναφερθεί και πάλι στο σχέδιο των πρώτων 100 ημερών με τα πέντε νομοσχέδια που εξήγγειλε για την ανάταξη της οικονομίας θα επαναλάβει τους γενικούς του στόχους, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τα εξής:

Θεσμικές αλλαγές, αλλαγή του εκλογικού νόμου, διαδικτυακό έλεγχο όλων των «συναλλαγών» των υπουργείων και αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής.

Στην πράσινη ανάπτυξη θα δεσμευθεί για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες), τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και την αναδιάρθρωση του τουρισμού, του πολιτισμού της γεωργίας και της αλιείας με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Στην Παιδεία θα επαναλάβει τη δέσμευσή του να αυξήσει σε 5% του ΑΕΠ τις δαπάνες και επιπλέον 2% στην έρευνα, την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και την επαναφορά του Εθνικού Απολυτηρίου που υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε σχεδιάσει προ 15ετίας ως υπουργός Παιδείας, αλλά ανετράπη από τη μεταρρύθμιση Αρσένη.

Τέλος, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους θα ταχθεί υπέρ της πλήρους απασχόλησης, της αποκέντρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και της αύξησης του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, υποσχόμενος και ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας στο πρότυπο της ίδρυσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή