Νέο «στοπ» στην έκδοση Χριστοφοράκου

Νέο «στοπ» στην έκδοση Χριστοφοράκου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ενημέρωσε χθες τους συνηγόρους του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου ότι διέταξε και πάλι να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου για την παράδοση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas στις ελληνικές αρχές με βάση το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η εντολή δόθηκε προφορικά χωρίς να υπάρξει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν ασκήσει οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου, όπως συνέβη και κατά την πρώτη απόφαση του Εφετείου του Μονάχου με βάση το πρώτο «ευρωένταλμα» του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το 2ο τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζήτησε να κάνουν χρήση του δικαιώματος ακροάσεως, όχι μόνο το βαυαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, αλλά και το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κλήση προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί καινούργιο στοιχείο, που δεν είχε ζητηθεί κατά τη διαδικασία για το πρώτο ένταλμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Από αυτό το γεγονός ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου συνάγει παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, η γερμανική πρεσβεία είχε αποφανθεί, με έγγραφο του πολιτικού της συμβούλου σε ανύποπτο χρόνο, τον Μάιο του 2009, ότι η διαδικασία της ανάκρισης δεν εξελισσόταν στη βάση των αρχών του κράτους δικαίου, καθώς προσανατολιζόταν μονομερώς σε εκείνους που «έδωσαν» χωρίς να διώκονται εκείνοι που «πήραν».

Ο κ. Κουρσάβε είπε χθες στην «Κ»: «Ευχαριστώ τον κ. Ζαγοριανό για το δώρο που μου έκανε με το τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο χωρίς άλλο αποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τον κ. Χριστοφοράκο στην Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και σε βάρος των αρχών του κράτους δικαίου». Ο κ. Κουρσάβε σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως επιχείρημα έναντι του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ζητώντας την απόρριψη της από 7/9/2009 απόφασης για την έκδοση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, προκειμένου να δικαστεί για απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Κουρσάβε, που με την προσφυγή του χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο του κ. Ζαγοριανού «αβάσιμο», επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και την απόφαση της Εισαγγελίας του Μονάχου, που εξέτασε την κατηγορία της απάτης και την απέρριψε.

Σε μια τελευταία απόφαση πριν από την παράδοση της υπόθεσης στη νέα ανακρίτρια, ο κ. Ζαγοριανός δήλωσε αναρμοδιότητα να κρίνει την αίτηση του κ. Φόλκερ Γιουνγκ για την άρση των περιοριστικών όρων και παρέπεμψε στον ισχυρισμό της αρμόδιας εισαγγελέως ότι οι δικηγόροι του κ. Γιουνγκ δεν είχαν εξουσιοδότηση. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι σε συνθήκες παράδοσης της δικογραφίας στη νέα ανακρίτρια απλώς οι δικαστές δεν ήθελαν να πάρουν την ευθύνη μιας απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή