Πρόσκληση στους ομογενείς από Καραμανλή

Πρόσκληση στους ομογενείς από Καραμανλή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα στους απανταχού Ελληνες της διασποράς να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 4 Οκτωβρίου και ταυτοχρόνως να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες. Ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. στο Βέλγιο αξιοποίησε την παρουσία του κ. Καραμανλή στην άτυπη σύνοδο των 25 ηγετών της Ε.Ε. για να του οργανώσει μία συγκέντρωση, η οποία, πάντως, αν και πολυπληθής, απέπνεε την αγωνία των γαλάζιων ομογενών για την επόμενη ημέρα. Αλλωστε, όπως παρατηρούσαν μάλλον με πίκρα τοπικά κομματικά στελέχη, από τη συγκέντρωση απουσίασαν ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας αλλά και όλοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Πλην εκείνων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ο μόνος που απέστειλε επιστολή προκειμένου να ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί λόγω προγραμματισμένης συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη Θ. Σκυλλακάκης. Πάντως, ο κ. Καραμανλής έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνα επιτρόπου για τη σημαντική του συνεισφορά. Στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, μέλη της ΟΝΝΕΔ Βελγίου μοίραζαν στους παριστάμενους προεκλογικά φυλλάδια στα οποία κωδικοποιούνται οι λόγοι που επικαλείται η Ν.Δ. για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ κομματικά στελέχη και οπαδοί συμπλήρωναν αιτήσεις, με τις οποίες δήλωναν συμμετοχή στις πτήσεις που θα κλείσει το κυβερνών κόμμα για τη μετάβαση των ομογενών στην Ελλάδα για τις εκλογές, καταβάλλοντας ταυτόχρονα 50 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή εμπειρία των ομογενών του Βελγίου για να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά την επιλογή του να πει την αλήθεια, χωρίς ωραιοποιήσεις, στους πολίτες, ενώ ανέπτυξε όλους τους άξονες της εξωτερικής του πολιτικής – κάτι που, σύμφωνα με συνεργάτες του, πρόκειται να επαναλάβει και στο ντιμπέιτ με τον κ. Παπανδρέου.

«Για σας δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να ακούτε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μιλούν για την κρίση χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς μισόλογα», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι ο λαϊκισμός, η μετάθεση λύσεων σε κάποιο μακρινό μέλλον οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες».

Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι μόλις πρόσφατα αναγνώρισε ότι υπάρχει διεθνής κρίση και ότι ακόμη και τώρα υπεκφεύγει, μοιράζοντας ακάλυπτες υποσχέσεις που αν εφαρμοζόταν, θα οδηγούσαν σε ραγδαία αύξηση των δαπανών.

Ο κ. Καραμανλής επανέφερε την πάγια θέση του για «κόκκινη γραμμή» στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Για τα Σκόπια είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, και επανέλαβε ότι η άρση της εκκρεμότητας αυτής είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα στους ευρωατλαντικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θύμισε ότι αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, και επανέλαβε ότι άλλοι δρόμοι δεν υπάρχουν. «Χαράξαμε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Και από αυτή τη γραμμή δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να μην υπάρχουν αυταπάτες πουθενά», συμπλήρωσε.

Για την Τουρκία υπενθύμισε την υποχρέωσή της να συμβάλει έμπρακτα σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 για τους παράνομους μετανάστες και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους στη Ν.Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επανέλαβε ακόμη ρητά και κατηγορηματικά ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει ούτε με προκλήσεις ούτε με απειλές, ενώ συμπύκνωσε τη θέση της Ελλάδος για την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. σε τέσσερις λέξεις: «Πλήρης συμμόρφωση-πλήρης ένταξη».

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο άτυπο Συμβούλιο των 25 ηγετών ήταν άκρως τεχνοκρατική. Στο δείπνο που ακολούθησε, ωστόσο, πολλοί ομόλογοί του εξέφρασαν ενδιαφέρον για το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή