Τηλεμαχία: πολλή συζήτηση των κομμάτων για το… τίποτα

Τηλεμαχία: πολλή συζήτηση των κομμάτων για το… τίποτα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που τα ίδια είχαν καλλιεργήσει πέρασαν εν τέλει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ως προς το debate των 6 πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Με μόνη, ουσιαστική, αλλαγή τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να υποβάλουν δύο, συνολικά, ερωτήσεις σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό, χωρίς όμως δυνατότητα σχολιασμού.

Το πλαίσιο διεξαγωγής του debate αντιμετωπίστηκε σχεδόν σκωπτικά από τα ίδια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ισχυρές επιφυλάξεις εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς, με την Αλέκα Παπαρήγα, μάλιστα, να ζητάει προκαταβολικά συγγνώμη από τους πολίτες για τη συμμετοχή της. Σε αυτό το κλίμα διακινούνταν χθες σενάρια που ήθελαν το debate να ματαιώνεται, υπό το βάρος της «κατακραυγής» ή της χαμηλού επιπέδου εκπροσώπησης των ΜΜΕ, συμπαρασύροντας και την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου που έχει κατ’ αρχήν προγραμματιστεί για την Τρίτη 22 τρέχοντος.

Οι όροι της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στη Βουλή. Το debate των «6» θα χωριστεί σε δύο κύκλους, σε καθέναν εκ των οποίων θα μετέχουν τρεις δημοσιογράφοι από τον τηλεοπτικό χώρο. Ο κάθε δημοσιογράφος θα «επιφορτισθεί», κατόπιν κλήρωσης, με μία θεματική ενότητα θέτοντας διαδοχικές ερωτήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μέσα σε χρόνο 20 δευτερολέπτων και, χωρίς, δυνατότητα να επανέλθουν. Θα ακολουθεί διαδοχικά ο δεύτερος και ο τρίτος εκ των δημοσιογράφων και στο τέλος του πρώτου κύκλου θα μπορεί κάθε πολιτικός αρχηγός να θέσει μία ερώτηση σε έναν εκ των συνομιλητών του. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι τρεις δημοσιογράφοι, και πάλι με την ίδια διαδικασία, μέχρις ότου καλυφθούν όλες οι θεματικές ενότητες (οικονομία, περιβάλλον, παιδεία, εξωτερική πολιτική, απασχόληση και κοινωνική πολιτική, δημόσια διοίκηση). Στο κλείσιμο της τηλεμαχίας -όπως γινόταν και στο παρελθόν- σε κάθε πολιτικό αρχηγό δίνεται η δυνατότητα δίλεπτης τοποθέτησης.

Το debate των δύο

Μετά την οξεία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, του κ. Κ. Καραμανλή στις προϋποθέσεις που έθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή του debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς, κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ. Ευ. Αντώναρου και Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις συναίνεσης των δύο κομμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Αντώναρο, προτείνει μια συζήτηση συνολικής διάρκειας 75 λεπτών, δομημένη σε πέντε 15λεπτες ενότητες (εξωτερική πολιτική, οικονομία, κοινωνικά θέματα, περιβάλλον, κράτος – Δημόσια Διοίκηση). Ζητεί να υπάρχει μόνον ένας συντονιστής – δημοσιογράφος, και συγκεκριμένα η κ. Μαρία Χούκλη, ο οποίος θα κάνει μόνον μια εισαγωγική τοποθέτηση και εν συνεχεία θα υπάρχει μια διαδικασία αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο με πρωτολογία, δευτερολογία και τριτολογία. Προτείνει, δε, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο να στέκεται μεταξύ τους.

Η επίσημη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται σήμερα, καθώς το επιτελείο του Κ. Καραμανλή επέστρεψε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε, αργά χθες βράδυ, σχεδόν βεβαιότητα για τη διεξαγωγή του debate. Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η θέση του ΠΑΣΟΚ περί ενός και μόνον δημοσιογράφου – συντονιστή, καθώς η Ν.Δ. επιθυμεί περισσότερους και, μάλιστα, προερχόμενους από εφημερίδες, κρίνοντας ότι οι ερωτήσεις τους θα υποστηρίξουν τον διάλογο μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών. Δεχόμαστε να είμαστε όρθιοι ή καθιστοί, δεν θα ασχοληθούμε με λεπτομέρειες, απάντησε ο κ. Αντώναρος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαλόγου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή