Siemens: ορίστηκε εφέτης – ανακριτής

Siemens: ορίστηκε εφέτης – ανακριτής

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος διερεύνησης της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens ανοίγει με την ανάθεση της ανάκρισης σε ειδικό εφέτη-ανακριτή, την πρόεδρο Εφετών κ. Μαρία Νικολακέα, με αναπληρωτή τον κ. Ιωάννη Φιοράκη. Η Ολομέλεια Εφετών έκανε χθες δεκτή ομόφωνα την εισήγηση του προϊσταμένου του Εφετείου κ. Γ. Γιαννούλη, ο οποίος πρότεινε τους δύο δικαστικούς λόγω «της εργατικότητος, του ήθους και της επιστημονικής κατάρτισης που εξασφαλίζουν», όπως είπε, «τα εχέγγυα για την ταχεία και ασφαλή περάτωση του ανακριτικού έργου».

Ετσι, η ογκώδης δικογραφία αφαιρείται, και τυπικά από τον ελεγχόμενο πλέον πειθαρχικά ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό και διαβιβάζεται στους δύο έμπειρους δικαστικούς. Οι δύο πρόεδροι Εφετών που προτάθηκαν είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής και εγνωσμένου κύρους, και παράλληλα έχουν την εμπειρία να χειριστούν μία τόσο πολύπλοκη και με πολιτικό ενδιαφέρον υπόθεση.

Για τον κ. Φιοράκη είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται από τους συναδέλφους του να συνεπικουρήσει το ανακριτικό έργο μιας σοβαρής υπόθεσης. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, είχε ασχοληθεί με την ανάκριση του παραδικαστικού κυκλώματος, δίπλα στον εφέτη-ανακριτή κ. Ιωάννη Σιδέρη. Οι δύο εφέτες έχουν να μελετήσουν από την αρχή, τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας, να εξετάσουν, εάν κρίνουν αναγκαίο, νέους μάρτυρες, να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα κατηγορητήρια, ακόμη και να καλέσουν νέους κατηγορούμενους σε απολογία.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε μετά την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε να περάσει η ανάκριση στα χέρια εφέτη-ανακριτή, «λόγω της εξαιρετικής φύσης και της σοβαρότητας της υπόθεσης». Στην Ολομέλεια μετείχαν 52 πρόεδροι εφετών και 210 εφέτες.

Στις αιτιάσεις του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντ. Ρόβλια, ότι είναι πλέον χωρίς ουσιαστική σημασία ο ορισμός εφέτη-ανακριτή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του «αποκαλύπτουν τους ενδόμυχους φόβους του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση του σκανδάλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή