Οι τελικές διευθετήσεις για τις τηλεμαχίες

Οι τελικές διευθετήσεις για τις τηλεμαχίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά συναίνεσης για την πραγματοποίηση της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, βρίσκονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή πλέον την προβολή του debate στις 20.00 το βράδυ της προσεχούς Τρίτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απάντησε χθες με επιστολή του στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναφέροντας ως ουσιαστικό – αλλά πάντως όχι προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας – θέμα τη συμμετοχή, πλέον του συντονιστή, και δύο δημοσιογράφων που θα θέτουν ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς.

Η διάρκειας 75 λεπτών συζήτηση θα επικεντρωθεί σε πέντε θεματικές ενότητες, με τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου να έχουν εναλλάξ τρία λεπτά για πρωτολογία, τρία λεπτά για δευτερολογία και ένα λεπτό για την καταληκτική τους τοποθέτηση σε κάθε ζήτημα. Στην επιστολή του, ο κ. Αντώναρος δεν ονομάζει τον συντονιστή, που φέρεται να είναι η κ. Μαρία Χούκλη, ωστόσο προτείνει ο δημοσιογράφος να έχει προετοιμάσει από μια εισαγωγική τοποθέτηση – ερώτηση για κάθε θεματική ενότητα που θα τοποθετηθεί εντός λευκού φακέλου χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. «Ο συντονιστής θα επιλέγει τυχαία έναν από τους φακέλους και θα ζητά από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν».

Πλην της «καινοτομίας» των δύο διαδοχικών debate, τη Δευτέρα μεταξύ των 6 κομμάτων και την επομένη μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η ουσιαστική καινοτομία των επικείμενων εκλογών θα είναι η δυνατότητα ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, μιάμιση έως δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Ως αποτέλεσμα, «είτε (οι εκλογές) είναι θρίλερ, είτε όχι, σίγουρα θα είναι μια ταινία μικρής διάρκειας», όπως είναι η φράση που χρησιμοποιούν στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Singularlogic.

Για το σκοπό αυτό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.500 εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, θα εφοδιαστούν με κινητά τηλέφωνα -και τους κωδικούς πρόσβασης- μέσω των οποίων θα στείλουν (κρυπτογραφημένα) τα αποτελέσματα με το πάτημα μερικών πλήκτρων στους Η/Υ της Singularlogic. Οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι αντιστοιχούν περίπου στο 20% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας (ανέρχονται σε 20.600), δείγμα επαρκές για να υπάρξει εκτίμηση αποτελέσματος με μεγάλη ακρίβεια σχετικά έγκαιρα. «Εκτιμούμε ότι σε περίπου 90 έως 120 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα έχουμε τα αποτελέσματα του 10% των Ε.Τ. της επικράτειας, με απόκλιση στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο», λέει ο κ. Καρακαδάς, διευθύνων σύμβουλος στη Singularlogic. «Το 20% (των Ε.Τ.)», προσθέτει, «θα έδινε τα ποσοστά με απόκλιση μόλις στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή