Οταν το μαγικό κουμπί δεν είναι πια αρκετό

Οταν το μαγικό κουμπί δεν είναι πια αρκετό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή είχε απλώς… πλάκα. Να βλέπεις πολιτικούς να διατηρούν τη δική τους σελίδα στο facebook, να αναρτούν φωτογραφίες, να σε «κάνουν φίλο», χωρίς φυσικά να σε γνωρίζουν.

Σήμερα, ένα «ignore» (σ. σ. το κουμπί με το οποίο μπορείς να απορρίψεις τους πολιτικούς από «φίλους» σου) δεν είναι πια αρκετό. Οι υποψήφιοι για τις Εθνικές Εκλογές 2009 έβαλαν τα μεγάλα μέσα βομβαρδίζοντας τους χρήστες του σάιτ με διαφημίσεις.

«Είναι σαν να με παραμονεύουν!», γράφει σε κάποιο σημείο του fb η 32χρονη Αννα. «Σε όποια σελίδα και να μπω, νάτοι μπροστά μου. Τουλάχιστον στην τηλεόραση σε προειδοποιούν: «Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση». Εδώ, σε ακολουθεί η πολιτική διαφήμιση!»

Θα μπορούσε κανείς να χωρίσει τις διαφημίσεις υποψηφίων που κατακλύζουν το facebook σε δύο κατηγορίες – τις απλές και τις «ενισχυμένες». Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν μεταξύ άλλων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Τάκης Σκανδαλάκης, Ολγα Ρενταρή – Τέντε που στη διαδικτυακή τους «καταχώριση» ενημερώνουν απλά για την περιφέρεια στην οποία «κατεβαίνουν». (Κάποιοι από αυτήν την κατηγορία, όμως, «ξεχνούν» να αναφέρουν με ποιο κόμμα κατεβαίνουν!)

Στην αντίπερα όχθη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημειώνει: «Θα χαρώ να επισκεφθείτε την προσωπική μου ιστοσελίδα» και ο Παντελής Οικονόμου που πάει ένα βήμα παραπέρα: «Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε. Πιστεύω ότι θα χαρείς κι εσύ» (σλόγκαν που θα «στεκόταν» μια χαρά και σε σάιτ γνωριμιών). Ο συνονόματός του Βασίλης Οικονόμου, από την άλλη, αναφέρει: «Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ με συνεχή δράση στο Κοινοβούλιο για την Αττική, το Περιβάλλον και την Αμυνα».

Ακόμη περισσότερες πληροφορίες, πάντως, δίνει στη διαφήμισή του ο Ιων Στεριώτης, υποψήφιος του ΛΑΟΣ: «Εμπειρος, δυναμικός, προτάσεις και λύσεις, τηλ. 210-66.20.602»! Από το facebook, προς το παρόν, απέχουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Κι αν οι χρήστες του facebook δεν… χρωστούν τίποτα να γεμίζουν οι οθόνες τους με ηλεκτρονικά προεκλογικά φυλλάδια, οι χρήστες του twitter τα θέλουν και τα παθαίνουν! Σε αυτό το site κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγει ο χρήστης ποιον υποψήφιο θέλει να «ακολουθεί» και να μαθαίνει νέα του, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για τις επερχόμενες εκλογές αρκεί να πληκτρολογήσουν κάποια από τις παρακάτω λέξεις-κλειδιά: #hellections, #grelections, #ekloges. Χθες, σε αυτές τις κατηγορίες, μπορούσες μεταξύ άλλων να διαβάσεις ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα επισκεφθεί αύριο (σ. σ. σήμερα) τη Βαρβάκειο Αγορά (ο ΛΑΟΣ χρησιμοποιεί κυρίως το «#hellections» και όχι το «#grelections» για ευνόητους λόγους), ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται σε συνάντηση με κατοίκους της Πλάκας, ότι ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου θα απαντάει σε ερωτήσεις μπλόγκερ κ. λπ.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, πάντως, με τόσο ευρεία χρήση του twitter, με το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αρχίζουν να γνωρίζονται οι Ελληνες πολιτικοί. Πρωτοπόροι θεωρούνται οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ρένα Δούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή