Πρόταση Πάγκαλου υπέρ παραμονής Δήμα

Πρόταση Πάγκαλου υπέρ παραμονής Δήμα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί μεσούσης της κομματικής αντιπαράθεσης η συναινετική πρόταση που κάνει μέσω της «Κ» ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος «να ανανεωθεί η επιτυχημένη θητεία του κ. Σταύρου Δήμα στην Κομισιόν». Ο πρώην υπουργός τονίζει επίσης ότι «τα blue boys και όσα ποντίκια έφαγαν κρατικό κεφαλοτύρι θα δουν την πόρτα», δηλώνει ετοιμοπόλεμος για υπουργικό θώκο και προκαλεί τον κ. Βενιζέλο να μη διαφωνεί τώρα με το κόμμα του έστω διά της σιωπής του…

– Είχατε πει ότι χρειάζεται κολοσσιαία προσπάθεια για την αυτοδυναμία. Εξέλιπαν τα προβλήματα από το ΠΑΣΟΚ ή τη διεκδικείτε λόγω της απογοήτευσης από τη Ν.Δ.;

– Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενοποίησή του. Δεν υπάρχουν πια φωνές διαφορετικές κι όταν υπάρχουν είναι θεμιτές. Και η Ν.Δ. όμως έχει κάνει ό,τι μπορεί, ακυρώνοντας αποφάσεις ή πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαδρομή της. Ο συνδυασμός των δύο έκανε την αυτοδυναμία εφικτό στόχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ακόμη προσπάθεια.

– Μιλήσατε για θεμιτές διαφωνίες. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε την προηγούμενη Κυριακή ότι στηρίζει τον κ. Παπανδρέου διά της σιωπής του.

– Δεν ήταν σκόπιμο να το πει τώρα. Κι εγώ στηρίζω συχνά την ενότητα του ΠΑΣΟΚ διά της σιωπής μου. Κανείς δεν είναι απολύτως ευτυχής σε ένα μεγάλο πολυτασικό κόμμα. Προσωπικά ρέπω σε απόψεις που προκαλούν σάλο και στο κόμμα μου. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να θυμίσουμε παραμονές εκλογών αυτού του είδους τις σιωπηρές διαφωνίες μας. Εγώ δεν θα το έκανα και δεν το κάνω…

– Είχατε ταχθεί υπέρ της επαναστράτευσης των κ. Πάχτα, Παπαντωνίου και Νεονάκη. Εντέλει απεκλείσθησαν, ενώ αιφνιδίως τέθηκε εκτός μάχης και ο κ. Κ. Σημίτης.

– Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Τα τρία στελέχη που αναφέρατε έχουν συνδεθεί με καταστάσεις για τις οποίες ενδεχομένως δεν έχουμε δώσει επαρκείς εξηγήσεις και υποθέτω αυτή ήταν η εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου. Ελπίζω μελλοντικώς να στρατευθούν μαζί μας. Ο κ. Σημίτης όμως δεν έχω την αίσθηση ότι απεκλείσθη. Του εδόθη η δυνατότητα να είναι σε όποιο ψηφοδέλτιο επιθυμεί, και εκείνος, αν είναι σωστά αυτά που διάβασα, θέλησε να είναι στο Επικρατείας. Ο πρόεδρος όμως δεν είναι υποχρεωμένος να βάλει κάποιον στο Επικρατείας επειδή ο κάποιος το επιθυμεί. Κατά τα άλλα λυπάμαι που ο κ. Σημίτης δεν είναι στα ψηφοδέλτια.

– Ακόμη και οι μετριοπαθέστεροι αναλυτές κοστολογούν τις υποσχέσεις σας με 2,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος και προεξοφλούν νέο υπέρμετρο δανεισμό.

– Δεν έχουμε σκοπό να δανειστούμε ένα μεγάλο ποσό, αλλά να εξοικονομήσουμε ένα αντίστοιχο. Σας εγγυώμαι ότι πολλοί απ’ αυτούς που είναι τρυπωμένοι σαν σκουλήκια ή ποντίκια στο κρατικό κεφαλοτύρι θα δουν την πόρτα. Γνωρίζω ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή κάποιοι αυξάνουν τις αμοιβές τους από 1.700 σε 6.000 ευρώ για να πάρουν αντίστοιχη αποζημίωση. Οπως έκαναν και εκατοντάδες διευθυντές, σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι της Ν.Δ. που κέρδιζαν πενταπλάσια ποσά του μισθού τους με διάφορα κόλπα. Τα blue boys θα δούνε πόρτα. Να μην έχουν καμία αμφιβολία.

– Και δεν θα ξανάρθουν τα green boys;

– Σε αυτό δεσμεύθηκε ο κ. Παπανδρέου και μάλιστα ενώπιον του εθνικού συμβουλίου, στο οποίο θα μπορούσαν πιθανώς να υπάρχουν και green boys. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει μηδενική ανοχή σε θέματα φαυλοκρατίας και κομματισμού.

– Σας καταλογίζουν επίσης ότι δεν έχετε σαφείς θέσεις σε καθημερινά ζητήματα. Με τις πορείες που κλείνουν την Αθήνα, ας πούμε, τι θα κάνετε;

– Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα μιας διαμαρτυρίας, αλλά και αναγκαία η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Θα κάνουμε μια επίπονη προσπάθεια προκειμένου όλοι να αντιληφθούν την αυτονόητη αυτή ισορροπία. Καθημερινώς κάτω από το γραφείο μου περνά μια διαδήλωση του ΚΚΕ από 20 ώς 100 άτομα και κλείνουν την οδό Πειραιώς. Οι δημοσιογράφοι δεν τολμάτε να πείτε ότι το ΚΚΕ κλείνει την πόλη, αλλά μιλάτε γενικώς για διαδηλωτές. Εμείς, λοιπόν, όποιους δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να λειτουργεί η πόλη, θα τους καταδείξουμε για να υπάρξει επιτέλους κοινωνική αποδοκιμασία.

– Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πώς τις βλέπετε;

– Τον Τσίπρα εγώ τον λατρεύω. Είναι πολύ χαριτωμένος. Είπε στην αρχή ότι δεν θα συμμαχήσει με κανέναν, άποψη απωθητική. Κατόρθωσε όμως έτσι το 16% να το κατεβάσει στο 3%, γεγονός που με καθησύχασε. Προσωπικά θα ήθελα τον Συνασπισμό στη Βουλή. Απεδείχθη, ωστόσο, ότι δοκιμάζεται από τις ιδέες του κ. Τσίπρα και των ομοίων του.

– Αν δεν έχετε αυτοδυναμία, δηλαδή, δεν θα διερευνήσετε τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

– Με αναγκάζετε να απαντήσω με ξύλινη γλώσσα. Σε κάθε προεκλογική περίοδο είμαι υποχρεωμένος να αφήσω τη φαντασία μου να φανταστεί τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη.

– Στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων. Μήπως θα έπρεπε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να προτείνουν από κοινού τον κ. Στ. Δήμα που κρίνεται πολύ επιτυχημένος επίτροπος;

– Εμείς είμαστε έτοιμοι όχι απλώς να συμφωνήσουμε, αλλά και να τον προτείνουμε και να τον στηρίξουμε. Είχαμε άριστη συνεργασία με τον κ. Δήμα και μας βοήθησε πάρα πολύ πλουτίζοντας το πρόγραμμά μας με ιδέες και προτάσεις. Αλλά σας υπενθυμίζω ότι εδώ έχουμε άλλο ένα τραγικό φαινόμενο μιας κυβέρνησης που έχει αποκηρύξει τον επίτροπό της.

– Αυτή είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ;

– Επίσημη δεν είναι, γιατί δεν έχουμε κάνει τέτοια συζήτηση. Αλλά εγώ είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για μια τέτοια πρόταση. Εχω απέραντη εκτίμηση στον κ. Δήμα και πιστεύω ότι είναι κατάλληλος για να διατηρήσει η χώρα μας ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

– Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα. Θα θέλατε να είστε εντός του;

– Είναι ψεύτης όποιος πει ότι προτιμά να είναι συμπολιτευόμενος βουλευτής και όχι υπουργός. Αν είμαι στους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θα είναι τιμή για μένα. Αν δεν είμαι κάτι θα βρω να κάνω. Δεν έχω μείνει, όπως ξέρετε, ποτέ εκτός δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή