Ο χειρισμός των ψηφοδελτίων δεν βοήθησε

Ο χειρισμός των ψηφοδελτίων δεν βοήθησε

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, αλλά κοινά πολιτικά αισθήματα -έστω κι αν τα εκδήλωσαν εντελώς διαφορετικά- έχουν αυτή την περίοδο οι αποκλεισμένοι από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και κυρίως οι κ.κ. Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας και Αρ. Παυλίδης, με την εκπαραθύρωση των οποίων ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «καθαρά χέρια» της Ρηγίλλης.

Ο χρόνος που αυτή τελικώς υλοποιήθηκε, με σημαντική, δηλαδή, καθυστέρηση, όπως και ο τρόπος με τον οποίον έγινε, επιβεβαίωσε εκείνους που προ μηνών προέβλεπαν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, η Ν.Δ. θα εισπράξει τα επίχειρα από την κρίση εσωστρέφειας που θα ξεσπάσει, χωρίς να πιστωθεί κανένα από τα θετικά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Οι εξελίξεις διέψευσαν, όμως, όλους αυτούς -και ήταν πολλοί- που πίστευαν ότι κανένας από όσους εφέροντο ως υποψήφιοι για αποκλεισμό δεν θα αντιδράσει με τρόπο βίαιο και εκρηκτικό πριν από τις εκλογές. Η σκηνή με τον Σ. Τσιτουρίδη να ορμά ως ταύρος εν υαλοπωλείω στη Ρηγίλλης και να καταγγέλλει «κατάληψη» του Μαξίμου από τους «εκλεκτούς της διαπλοκής» δεν είχε περιληφθεί ούτε στο πιο ακραίο σενάριο διαχείρισης κρίσης.

Ο πάλαι ποτέ «λοχαγός» του κ. Καραμανλή εξερράγη όταν ο αδελφός του τον διέκοψε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας για να τον ενημερώσει ότι το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σε όλες τις επικοινωνίες με στελέχη και δημοσιογράφους έλεγε και ξανάλεγε για το τηλεφώνημα που του έκανε ο γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης, ζητώντας του βοήθεια για να κλείσει το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς.

«Δεν είναι δυνατόν να σκέφτονται να με κόψουν και να μου ζητούν βοήθεια», έλεγε, θυμίζοντας στους συνομιλητές του ότι μόλις πριν από τρεις μήνες, στις Ευρωεκλογές, η Ν.Δ. του ανέθεσε την ευθύνη του νομού Θεσσαλονίκης. «Τότε, ήμουν καλός για το κόμμα;» ρωτούσε εν εξάλλω το βράδυ της Δευτέρας τους συναδέλφους του που τον πήραν τηλέφωνο για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

«Καυτή» επικοινωνία

Αν και δεν υπήρχαν αυτήκοες μάρτυρες, είναι βέβαιο ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσιτουρίδης με τον Μιχ. Λιάπη ήταν πολύ πιο «καυτή» από όλες τις υπόλοιπες. Και ήταν πολλές εκείνο το βράδυ, αφού πλην της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και των κ. Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλου, στον πρώην υπουργό τηλεφώνησαν ο Κων. Μητσοτάκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ανδρ. Ανδριανόπουλος, ο Στ. Παπαθεμελής, ο συντοπίτης του από το ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης κ.ά.

Οι πρώην υπουργοί της πρώτης διακυβέρνησης της Ν.Δ. -αν και στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξαν πολιτικοί φίλοι αν και οπαδοί του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και οι δύο- είχαν βρει ξαφνικά σημείο επαφής. Ηταν άλλωστε οι μόνοι που αντέδρασαν με τρόπο αιχμηρό, ενώ και οι δύο δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν θέμα επιλογών και χειρισμών το ίδιο το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.

Τότε δίνει ραντεβού και ο Π. Δούκας, ο οποίος, πάντως, δεν αιφνιδίασε με τη στάση που επέλεξε, αφού, ιδιαίτερα μετά το τετ α τετ Καραμανλή – Εβερτ στο Πικέρμι την προηγούμενη εβδομάδα, άπαντες είχαν προεξοφλήσει ότι στο τέλος θα σιωπήσει. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δεν μπορεί να περιλάβει τον κ. Δούκα στο ψηφοδέλτιο, διότι λόγω του γεγονότος ότι εκ του ρόλου του ήταν υπεύθυνος για την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τυχόν συμμετοχή του θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων.

Την πρόβλεψη αυτή ο κ. Καραμανλής στήριζε και σε δημοσκοπήσεις που είχε διενεργήσει ο σύμβουλός του Γ. Λούλης, ο οποίος είχε εισηγηθεί τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των τριών που τελικώς εκόπησαν, αλλά και των κ. Βασ. Μαγγίνα, Ευάγγ. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού. Πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, ο κ. Δούκας αναζητούσε σχεδόν καθημερινά τον διευθυντή του πρωθυπουργού Γιανν. Αγγέλου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του αρχηγού αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη και δημοσιογράφους έλεγε και ξανάλεγε ότι αν κοπεί, θα μιλήσει για πρόσωπα και πράγματα.

Στον κ. Αγγέλου απευθύνονταν και οι πρώην υπουργοί Αλ. Κοντός και Ευάγγ. Μπασιάκος που τελικώς διεσώθησαν. Ο πρώτος, μάλιστα, αντλούσε αισιοδοξία για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και από το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές υπήρξε ο μόνος από τους βατοπεδινούς, από τον οποίον ζήτησε η Ρηγίλλης να συντονίσει την προεκλογική εκστρατεία σε δύο νομούς.

Παρότι η εισήγηση του κ. Λούλη ήταν να κοπούν και αυτοί, η ζυγαριά έγειρε τελεσίδικα προς την παραμονή τους, για έναν λόγο. Διότι από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέχρι σήμερα, παρέμειναν σιωπηλοί στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στη Ν.Δ.

Η περίπτωση Παυλίδη

Ο κ. Αρ. Παυλίδης, πάλι, επέλεξε άλλο δρόμο, μοναχικό. Αλλωστε, από την ημέρα που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και κούνησε απειλητικά το δάκτυλο προς τους συναδέλφους του, είχε χάσει κάθε έρεισμα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Εκλεισε τα αυτιά του στις εκκλήσεις των κ. Αγγέλου, Ζαγορίτη και άλλων να διευκολύνει αποσυρόμενος και έμαθε τον αποκλεισμό του από την τηλεόραση. Μέχρι τότε, προσπαθούσε να ασκήσει πίεση, επικαλούμενος την ισχυρή εκλογική βάση που διέθετε στα Δωδεκάνησα. Και αυτός αφήνει να εννοηθεί ότι θα μιλήσει το βράδυ των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι την 4η Οκτωβρίου θα δεχθεί πυρά από κομμένους και μη, αφού έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή