Προσδοκίες και αγωνίες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσδοκίες, αλλά και έκδηλη αγωνία όσον αφορά την έκβαση της κρίσιμης αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι – Πράσινοι εισέρχονται στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης, ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι Πράσινοι των οποίων η συμμετοχή στην επόμενη Βουλή θεωρείται ακόμη, αβέβαιη. Εξ ου και οι προσεκτικές κινήσεις των κομματικών επιτελείων στην προεκλογική σκακιέρα. Στο ΚΚΕ, φαίνεται πώς διευρύνουν την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης πέραν της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων, εισάγοντας στην προεκλογική μάχη τα εθνικά θέματα με στόχο την ανάσχεση διαρροών προς ΠΑΣΟΚ και στην ανάκτηση ψήφων από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ».

Μόνον τυχαίες, λοιπόν, δεν χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες θετικές αναφορές της κ. Αλ. Παπαρήγα στις ελπίδες που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ του 1981 και η σύγκριση, που στη συνέχεια προχώρησε, με τις σημερινές πολιτικές θέσεις του Κινήματος. Εν μέσω μάλιστα, μιας ιδιαίτερα δύσκολης για τα εθνικά μας θέματα περιόδου, το ΚΚΕ επιχειρεί άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες που εξακολουθούν να εμπνέονται από το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» και οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ επιλογές που έγιναν στην εξωτερική πολιτική, του τύπου «ναι στο σχέδιο Ανάν».

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σαφή αδυναμία έως ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει ενιαίες θέσεις σχετικά με τα μείζονα εθνικά θέματα, αλλά και των Οικολόγων – Πρασίνων των οποίων η προσέγγιση, και ειδικότερα του κ. Μ. Τρεμόπουλου, για το Σκοπιανό έχουν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα. Επιπλέον, προσπαθεί να έλξει εκείνους που ολοταχώς κατευθύνονται προς τον ΛΑΟΣ ακριβώς επειδή, δυσανασχετούν με την απουσία των εθνικών θεμάτων από την κεντρική προεκλογική συζήτηση.

Αγωνία για αποχή

Στον ΣΥΡΙΖΑ, με σειρά παρουσιάσεων – συνεντεύξεων που εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα ανά θεματικές ενότητες, αποβλέπουν να καταστήσουν γνωστό το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχε ο κ. Γ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι για κάθε ανοιχτό κοινωνικό ζήτημα (απασχόληση, υγεία, παιδεία, περιβάλλον κ.ά) κατατίθενται επεξεργασμένες προτάσεις. Σχετικά με τα τελευταία θετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν το κόμμα να εισέρχεται τελικά στη Βουλή, μάλλον ανησυχία προκαλούν στα κομματικά στελέχη παρά ευφορία και φαίνεται ότι οι εφησυχασμοί τρομάζουν την Κουμουνδούρου. Αλλωστε, το εκλογικό δόγμα «3% και η ψήφο σας» που εκφράστηκε στη ΔΕΘ από τον πρόεδρο του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, συνοψίζει -με περιεκτικό τρόπο- την αγωνία που υπάρχει στο κομματικά γραφεία από πιθανή αποχή του κόσμου της Αριστεράς ή διαρροές αριστερών ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παραγνωρίζεται η ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ από τα πολλά και υπερβολικά εσωκομματικά επεισόδια του τελευταίου τετράμηνου.

Ωστόσο, αισιοδοξούν ότι τελικά, οι αριστεροί ψηφοφόροι θα εμπιστευτούν πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ χάριν κομματικού πατριωτισμού και κυρίως, για μην βρεθεί δεύτερη φορά εκτός Βουλής ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αντληση απογοητευμένων

Στον ΛΑΟΣ είναι σαφές, ότι θα συνεχιστεί η στρατηγική άντλησης όσων το δυνατόν περισσοτέρων απογοητευμένων στελεχών και φυσικά ψηφοφόρων της Ν.Δ. Και πάντα εμφανιζόμενο τον ΛΑΟΣ ως χώρος συγγενικός της Ν.Δ. και με κληρονομικό δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ρηγίλλης. Ωστόσο, το κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, πέραν φυσικά του ποσοστού που θα καταλάβει το κόμμα του την 4η Οκτωβρίου, αφορά την επομένη των εκλογών και συγκεκριμένα στο εάν μετεκλογικά θα καταφέρει να συγκρατήσει στον ΛΑΟΣ τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους και όσους άλλους προσέλθουν, απογοητευμένοι από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Οσον αφορά τους Οικολόγους – Πράσινους το μόνον βέβαιο είναι ότι κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές χωρίς εκείνα τα υψηλά, και κατά πολλούς αναλυτές, πρωτόγνωρα ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές. Εχοντας καταφέρει να κατεβάσουν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και βεβαίως επενδύοντας το πολιτικό τους μέλλον στην πρόταση περί πράσινης ανάπτυξης και στη σταθερή προσήλωση σε ότι έχει να κάνει γενικότερα με την προστασία του περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι – Πράσινοι ευελπιστούν ότι δεν θα καταγραφούν ως διάττοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής και ότι θα καταφέρουν να εισέλθουν, μετά την Ευρωβουλή και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή