Τα ισχυρά χαρτιά του Γ. Παπανδρέου

Τα ισχυρά χαρτιά του Γ. Παπανδρέου

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελευταίες του ομιλίες και συνεντεύξεις, ο κ. Γ. Παπανδρέου προειδοποιεί με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην «ράβουν κουστούμια» για τις 5 Οκτωβρίου. Το μήνυμα του κ. Παπανδρέου είναι, εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας που δεν έχει κριθεί τελεσίδικα, εύλογο: οι «πράσινοι» πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια βαρύ πολιτικό τίμημα από τα φαινόμενα αλαζονείας ορισμένων στελεχών τους, κυρίως κατά τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης Σημίτη.

Ομως, καθώς ο χρόνος προς τις κάλπες μετράει αντίστροφα και τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν, έστω οριακά τον πήχυ της αυτοδυναμίας, στα βουλευτικά γραφεία, στην Ιπποκράτους, αλλά και μεταξύ των ίδιων των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν αρχίσει και γίνονται συζητήσεις για την «ανθρωπογεωγραφία» της πιθανής νέας κυβέρνησης.

Οπως αναφέρουν σταθεροί συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου, είναι προφανές πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μετά τη Δευτέρα των εκλογών, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το εύρος της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, τη σύνθεση της Κ.Ο., αλλά και των επιδόσεων ενός εκάστου των βουλευτών του στη «μάχη του σταυρού». Ομως, από τις έως τώρα συζητήσεις και ζυμώσεις διαφαίνονται κάποιες πρώτες ισχυρές ενδείξεις για ορισμένες «σταθερές», με βάση τις οποίες θα προχωρήσει στις τελικές επιλογές του.

Στην οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας, που είναι και το πλέον κρίσιμο για την πρώτη περίοδο της όποιας νέας κυβέρνησης, έχει «κλειδώσει» ότι θα διαχωριστούν τα υπουργεία Οικονομίας – Ανάπτυξης και Δημοσιονομικής Πολιτικής. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η κ. Λούκα Κατσέλη θα προταθεί ως διάδοχος του κ. Στ. Δήμα στην Κομισιόν, ως «φαβορί» για τη θέση του υπουργού Οικονομίας φέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως, στο συγκεκριμένο παζλ υπάρχουν και ορισμένες κρίσιμες μεταβλητές: εσχάτως στην Ιπποκράτους διατυπώνονται σκέψεις να προταθεί η ανανέωση της θητείας του κ. Δήμα ως μήνυμα «συναίνεσης» και αξιοκρατίας, ενώ το όνομα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ακούγεται και για το υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιθέτως, σε σχέση με το παλαιό υπουργείο Οικονομικών, που θα αναλάβει πέραν της δημοσιονομικής πολιτικής και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, συζητείται σχεδόν αποκλειστικά το όνομα του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, παρότι η αρχική φημολογία τον έφερε να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Παράλληλα φαίνεται πως έχει αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο ο κ. Γ. Παπανδρέου να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, για το οποίο ακούγονται, πέραν του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα του κ. Στ. Λαμπρινίδη, αλλά και της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, παρότι η τελευταία το πιθανότερο είναι να διατηρήσει τον «φάκελο» της Παιδείας, που ήδη κατέχει ως πολιτική εκπρόσωπος.

Στη Βουλή

Πολλά είναι και τα σενάρια για το επόμενο βήμα του κ. Γ. Ραγκούση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποχωρήσει από την Ιπποκράτους σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ. Κατά μια εκδοχή, ο κ. Ραγκούσης θα αναλάβει, όπως και ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί παραγωγικό υπουργείο. Κατά μια δεύτερη θα τοποθετηθεί υπουργός Επικρατείας έχοντας ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και των υπουργών, αλλά όχι και την ευθύνη της εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Για τον ίδια θέση ακούγεται και το όνομα του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα έχει κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρέππας θα μπορούσε να καταλάβει και την κρίσιμη σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας, θέση του Προέδρου της Βουλής, με μόνο «μειονέκτημα» ότι η τελευταία έχει καταγραφεί πολιτικά ως αξίωμα «πολιτικής αποστρατείας». Εξαλλου, για την προεδρία της Βουλής, ο κ. Γ. Παπανδρέου διαθέτει και άλλες επαρκείς λύσεις, όπως ο κ. Φ. Πετσάλνικος, αλλά και η κ. Βάσω Παπανδρέου, εάν δεν αναλάβει το υπουργείο Αμυνας, στο οποίο είναι πολιτική εκπρόσωπος.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Μεγάλο «ερώτημα» αποτελεί ακόμη και για τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου η θέση που θα προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον κ. Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να μπει σε κάποιου είδους «διαπραγμάτευση» με τον συνδιεκδικητή της ηγεσίας το 2007, και θα του προτείνει είτε κάποιο «θεσμικό» χαρτοφυλάκιο είτε υπουργείο στη σφαίρα της κοινωνικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχει καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να έχει σαφή εικόνα για το μοντέλο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να εισέλθει στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, σε «θεσμικό» υπουργείο, όπως το Εσωτερικών ή το Δικαιοσύνης και Θεσμών φέρεται να τοποθετείται ο κ. Χ. Καστανίδης, που είχε κεντρικό ρόλο σε όλα τα πολιτικά σχήματα που επέλεξε ο κ. Γ. Παπανδρέου την τελευταία πενταετία, ενώ στην Ιπποκράτους λέγεται πως και για λόγους «συμβολισμού» είναι πολύ πιθανό τον χώρο της Υγείας και Κοινωνικής Ασφλάλισης να αναλάβει η κ. Φώφη Γεννηματά, με την κ. Μαρία Δαμανάκη να διατηρεί την αρμοδιότητα του Πολιτισμού.

Τέλος, θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σε περίπτωση νίκης και αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχουν οι κ. Θ. Πάγκαλος. Χρ. Παπουτσής, αλλά και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να αξιοποιήσει πρόσωπα της «νέας γενιάς», όπως οι κ. Π. Μπεγλίτης, Ντ. Ρόβλιας, Φιλ. Σαχινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπ. Κουβέλης και κάποιον ή κάποιους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το Επικρατείας

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνεται σήμερα, καθώς επαφές για τη συγκρότησή του γίνονταν μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εδώ και ένα μήνα είχε καταλήξει στην απόφαση να το καταρτίσει με «σαραντάρηδες», προδιαγραφών Ραγκούση. Δηλαδή με πρόσωπα καταξιωμένα στους χώρους που δραστηριοποιούνται, απορρίπτοντας εισηγήσεις το ψηφοδέλτιο να έχει έντονο πολιτικό χρώμα. Εξάλλου, αντίστοιχες επιλογές είχε κάνει και με το ευρωψηφοδέλτιο, οι οποίες τελικώς δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος.

Παράλληλα, κρίσιμη θεωρείται η στελέχωση του γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διαμορφώσει ένα σχήμα που θα του δίδει τη δυνατότητα αφ’ ενός της αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων και αφ’ ετέρου της στενής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και την ταχεία άρση προβλημάτων, όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται ότι «δίπλα» στον κ. Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι κ.κ. Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Π. Γερουλάνος.

Τέλος, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί αποχώρησης του κ. Ραγκούση από την Ιπποκράτους, πιθανός διάδοχός του φέρεται ο κ. Γ. Μίχας, ενώ ο κ. Μ. Μπόλαρης θεωρείται αξιόπιστη λύση προκειμένου να διαδεχθεί τον κ. Δ. Ρέππα ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή