«Να ανοίξουμε τις πόρτες σε νέους ανθρώπους»

«Να ανοίξουμε τις πόρτες σε νέους ανθρώπους»

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές είναι να ανοίξει τις πόρτες της και να προωθήσει νέους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα, την κυβέρνηση, τη διοίκηση και το κόμμα, επισημαίνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ως απάντηση στο αίτημα ανανέωσης που κυριαρχεί στο εσωτερικό της παράταξης. Η ίδια θεωρεί δυσάρεστη και αντιπαραγωγική τη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τα «καθαρά ψηφοδέλτια», αναγνωρίζει λάθη αλλά και ουσιαστικό έργο στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και, εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποθέματα για την ανατροπή. Ως προς το ενδεχόμενο διαδοχής του Κ. Καραμανλή, έπειτα από μία ενδεχόμενη ήττα, η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει τη σχετική συζήτηση άνευ αντικειμένου.

– Δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη και ομολογώ ότι δεν διαπιστώνω κάποιον ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας…

– Κοιτάξτε, προφανώς και είναι δύσκολη αυτή η αναμέτρηση. Επειτα από πεντέμισι χρόνια στην κυβέρνηση δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν αυστηρά. Είμαι πεπεισμένη όμως ότι μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και κομίζει ένα μήνυμα ευθύνης. Ενα μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η συσπείρωσή μας παραμένει σχετικά χαμηλή και ο αριθμός των αναποφάσιστων υψηλός. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια πλειοψηφική, εξωστρεφής και δυναμική παράταξη. Εχουμε λοιπόν μεγάλα αποθέματα, σημαντικές δεξαμενές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε δυνάμεις. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τη διαφορά και να κερδίσουμε τις εκλογές.

– Πάντως οι πρώτες ημέρες δεν ήταν και οι καλύτερες. Για παράδειγμα, η υπόθεση «καθαρά ψηφοδέλτια» προκάλεσε αναταράξεις. Σε συνέντευξή σας είχατε κάνει λόγο για εσωκομματικές διαδικασίες ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Εγώ δεν τις είδα.

– Επιμένω κ. Τερζή. Οπως ξέρετε πολύ καλά, την ευθύνη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων την έχει ο γραμματέας του κόμματος και τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος ο πρόεδρος. Επιτρέψτε μου να μην μπω σε μια συζήτηση η οποία δεν είναι μόνο δυσάρεστη διότι αφορά συναδέλφους και συναγωνιστές αλλά και τελικά αντιπαραγωγική εφόσον γίνεται δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τώρα είναι η ώρα μιας δύσκολης μάχης και απαιτείται πανστρατιά απ’ όλους.

Αυτοκριτική

– Με δεδομένη τη δήλωση του πρωθυπουργού περί αυτοκριτικής, πού συγκεκριμένα κάνατε λάθος ως κυβέρνηση;

– Σας απαντώ ευθέως, η αυτοκριτική είναι συνολική. Δεν υπάρχουν τέλειες κυβερνήσεις όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Η διεθνής οικονομική κρίση επιβεβαίωσε εκείνους που έλεγαν ότι έπρεπε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα, πιο τολμηρά και αποτελεσματικά προς τις μεταρρυθμίσεις που θα έβαζαν τάξη στα δημόσια οικονομικά και στη λειτουργία του κράτους. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι κάναμε έργο. Εργο που πήγε την Ελλάδα μπροστά. Παλέψαμε με παθογένειες δεκαετιών. Τολμήσαμε τομές στην Παιδεία. Εκσυγχρονίσαμε το ασφαλιστικό, από 133 διαφορετικούς φορείς ασφάλισης, σήμερα έχουμε 13 ισχυρούς και βιώσιμους. Δώσαμε λύση στο ζήτημα της Ολυμπιακής η οποία μας κόστιζε ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την είσοδο σοβαρών στρατηγικών επενδυτών στον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Διευρύναμε τα ερείσματά μας στο εξωτερικό και ενισχύσαμε τη διεθνή μας αξιοπιστία. Η κρίση μας πήγε βέβαια βήματα πίσω αλλά βρισκόμαστε σε καλύτερη αφετηρία. Ακόμη και σήμερα η ανεργία είναι χαμηλότερη από το 2004. Ας μη μηδενίζουμε λοιπόν τα πάντα.

– Εν τέλει αρκεί η αυτοκριτική του πρωθυπουργού; Γιατί ομολογώ ότι από στελέχη δεν έχω ακούσει ιδιαίτερα πράγματα.

– Ολοι έχουμε ευθύνες, από τον πρώτο μέχρι το τελευταίο. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιο που μας αναλογεί.

Διαδοχή

– Εχετε δηλώσει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ουδείς αμφισβητεί τον Καραμανλή. Ισχύει η εκτίμησή σας ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας ευρείας ήττας;

– Προφανώς. Μην κουράζεστε γιατί δεν έχει αντικείμενο αυτή η συζήτηση.

– Υποθέτω, πάντως, ότι αν εγερθεί ζήτημα, θα βρεθείτε στο προσκήνιο…

– Η πολιτική δεν γίνεται με αν και εφόσον. Δεν υπάρχει ζήτημα. Το σημαντικό τώρα είναι η μάχη που δίνουμε για το μέλλον του τόπου.

– Βλέπετε τις επικείμενες εκλογές ως αφορμή για να ανοίξει σε όλο το πολιτικό σύστημα η συζήτηση για αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα;

– Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία με τον τρόπο που η αντιπολίτευση αντιμετώπισε την τελευταία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου βρήκε το εσωκομματικό του σωσίβιο στην υπονόμευση της αναθεώρησης. Ισως το μεγαλύτερο λάθος του κ. Παπανδρέου ήταν ότι όταν ζορίστηκε για το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, από το ίδια του τα στελέχη, προτίμησε να αποχωρήσει από τη Βουλή βάζοντας έτσι στο ράφι τη συνταγματική αναθεώρηση. Η αποτελεσματικότητα του κράτους εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και εδώ πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Οπως ξέρετε, έχω επανειλημμένα υποστηρίξει έναν εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος. Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφωθούν νέοι κανόνες για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα. Οπως είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί ότι η έννοια του κράτους δικαίου δεν συμβαδίζει με το απαράδεκτο προνόμιο της ατιμωρησίας που εγγυάται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες γι’ αυτές τις αλλαγές, κ. Τερζή. Αρκεί να αφήσουμε στην άκρη τυχόν μικροκομματικούς σχεδιασμούς και να κοιτάξουμε μπροστά. Ξέρετε, ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα της παραγωγικότητας, στην Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, στην Ελλάδα της δημιουργίας, γιατί αυτή η Ελλάδα υπάρχει και αυτό είναι που λείπει από τον δημόσιο διάλογο ο οποίος κυριαρχείται από λαϊκισμούς και συντεχνιακές λογικές.

Ανανέωση

– Μέχρι τότε να περάσουμε στο επικρατείας του κόμματός σας… Συμμερίζεστε την άποψη ότι προβεβλημένα στελέχη, που φέρονται να περιλαμβάνονται, όπως ο κ. Δ. Σιούφας και Γ. Σουφλιάς, θα έπρεπε να διεκδικήσουν απευθείας την ψήφο των πολιτών ώστε να υπάρξει ανανέωση;

– Ακούστε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μετά τις εκλογές είναι να ανοίξουμε τις πόρτες. Να ανοίξουμε τις πόρτες και να οργανώσουμε τη συστηματική προώθηση νέων ανθρώπων και νέων στελεχών σε όλα τα επίπεδα. Στην κυβέρνηση, στη διοίκηση, στο κόμμα. Παντού. Γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα ψηφοδέλτια έχουν ανανεωθεί σε ποσοστό άνω του 50%. Αυτή είναι η πραγματική ανανέωση. Το Επικρατείας, στο οποίο αναφέρεστε, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι εύλογο να συμπεριλαμβάνονται άτομα εγνωσμένου κύρους τα οποία έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο και την παράταξη.

– Πέραν της πρωτιάς στην Α΄ Αθήνας σε τι άλλο ελπίζετε ως προς την επικείμενη αναμέτρηση;

– Τι άλλο παρά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτήν αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Ξέρετε, στην πολιτική μου πορεία έχω μάθει να δίνω δύσκολους αγώνες. Υπήρξα πάντοτε μαχητής, στην πρώτη γραμμή. Αυτό κάνω και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή