Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ποσοστά αυτοδυναμίας

Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ποσοστά αυτοδυναμίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωπική του δέσμευση να καταπολεμήσει τη διαφθορά στη χώρα μας προέταξε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό ντιμπέιτ, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για «επιλογές που εξυπηρετούσαν ημετέρους», αλλά και αποφεύγοντας να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το πώς θα υλοποιήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του. Στον δε επίλογό του επικαλέστηκε το ξεχασμένο από την κυβέρνηση ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και ζήτησε όχι μόνον ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και αυτοδυναμίας.

– Οικονομία – Ανάπτυξη: Επετέθη στον πρωθυπουργό ότι «ήταν ευχάριστος στους λίγους και δυσάρεστος στους πολλούς», υποστήριξε ότι η «επιτήρηση έγινε πριν από τη διεθνή κρίση» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εξυπηρέτησε τις πελατειακές της σχέσεις με αλόγιστες κρατικές σπατάλες και αδιαφάνεια. «Εγώ θα χτυπήσω τη διαφθορά και την κρατική σπατάλη», τόνισε, αλλά απέφυγε να απαντήσει αν θα υποχρεωθεί «είτε να δανειστεί είτε να βάλει νέους φόρους», δηλώνοντας ότι «ξέρω να διαπραγματεύομαι και έχω ήδη συζητήσει με τις Βρυξέλλες».

– Κοινωνική Πολιτική και Εργασία: «Εγγυόμαστε την πληρωμή των συντάξεων ακόμη κι αν χρειαστεί να δανειστούμε», είπε και αναγνώρισε ότι «θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, όχι όμως για να φορτώσουμε τον χαμηλόμισθο, αλλά για να χτυπήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα». Επικαλέστηκε το παράδειγμα των νοσοκομείων που είναι «άντρο διαφθοράς», τάχθηκε υπέρ της «περαιτέρω συναίνεσης των ασφαλιστικών ταμείων» και δεσμεύθηκε ότι θα αναθεωρηθεί ο νόμος για την ενοικίαση εργαζομένων.

– Εξωτερική Πολιτική: Υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών προέτασσε αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει χάσει το διεθνές κύρος της» και επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι απεμπόλησε δύο μεγάλες ευκαιρίες έναντι της Αγκυρας. Δήλωσε ότι «εγώ δεν εγκαταλείπω το βέτο στην αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», ενώ διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται κατά του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσής του σε κάποια σημεία, όπως η ασφάλεια του περιβάλλοντος.

– Περιβάλλον: Παραδέχθηκε ότι «δεν έχει τη μαγική συνταγή, αλλά άλλη φιλοσοφία», υπογραμμίζοντας ότι με το σχέδιο της πράσινης ανάπτυξης θα βάλει τέλος «στην Ελλάδα του real estate και των Βατοπεδίων». Ανέφερε ότι θα αποσύρει το χωροταξικό σχέδιο για τα νησιά και θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φυσικού πλούτου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνοντας γνωστό ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα εντάξει και τον τομέα της Ενέργειας, στοχεύοντας στη δραστική αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας.

– Παιδεία: Επανέλαβε την υπόσχεσή του να δώσει 1 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση τον πρώτο χρόνο και 5% του ΑΕΠ την τετραετία και χαρακτήρισε τεράστια κοινωνική αδικία τη φροντιστηριακή παιδεία. Δεν αντιτάχθηκε στη λειτουργία των κολεγίων, αλλά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε άδειες με «πελατειακά κριτήρια», υπονοώντας ότι θα τα επαναξιολογήσει.

– Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση: Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι «δεν τόλμησε να λύσει υποθέσεις όπως η Siemens και το Βατοπέδι», υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος από τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και υποσχέθηκε ένα νέο πλαίσιο αρχών διαφάνειας. «Θα είμαι άτεγκτος και δεν θα αφήσω να εκκρεμούν τέτοιες υποθέσεις σε βάρος της πολιτικής ζωής», είπε, αλλά απέφυγε να απαντήσει ποιους εννοεί όταν προειδοποιεί όσους «ράβουν κοστούμια εξουσίας να τα αφήσουν στο ντουλάπι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή