Κώστας Καραμανλής: Να μην αφεθούμε στις σειρήνες της ανευθυνότητας

Κώστας Καραμανλής: Να μην αφεθούμε στις σειρήνες της ανευθυνότητας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες αν δεν υλοποιηθεί η πολιτική που προτείνει, προέταξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη λογική του πολιτικού κόστους. «Αν αφεθούμε τώρα στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, που λένε ότι μπορούν να μοιράσουν 10 δισ., θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση», είπε και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να πάρει «δύσκολες αποφάσεις για μια Ελλάδα που μετά δύο χρόνια θα μπορεί να τρέξει στο δρόμο της ευημερίας».

l Οικονομία: Εκτίμησε ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να βγει από την κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι θα θεραπεύσει τα δημοσιονομικά βάρη που κληροδοτήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού βίου της Ν. Δ. μειώθηκε το έλλειμμα ύψους 7,5%, που κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, στο 3,5%. Απέδωσε την εκ νέου αύξησή του στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Τέλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνες παροχές και ανώδυνες υποσχέσεις.

l Κοινωνική πολιτική και εργασία: Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για τα προγράμματα stage, τα οποία χαρακτήρισε απολύτως νόμιμα. Παραδέχθηκε ότι μπορεί ο μισθός να μην είναι ικανοποιητικός, αλλά σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι νέοι αποκτούν εμπειρία, ενώ κερδίζουν μόρια για το ΑΣΕΠ. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Γ. Παπανδρέου. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει διάφορα νεφελώδη. Θα βρει χρήματα από το πουθενά για να ικανοποιήσει όλα όσα υπόσχεται», είπε και σημείωσε ότι είναι μύθος ότι το χρέος αυξήθηκε επί των ημερών της Ν. Δ.

l Εξωτερικά θέματα: «Είμαστε σύμμαχες χώρες και πρέπει να έχουμε και έχουμε καλές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και την ίδια γνώμη σε όλα τα θέματα», απάντησε όταν ρωτήθηκε γιατί η Ουάσιγκτον εναντιώνεται στις κυβερνητικές επιλογές. Το ίδιο είπε και για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές προς τον Γ. Παπανδρέου για τη στάση του. Σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως η Ν. Δ. στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας, στο βαθμό που η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε. Ε.

l Περιβάλλον: Χαρακτήρισε το παράδειγμα των υποθέσεων Σουφλιά – Μαγγίνα ατυχές και πρόσθεσε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε καταθέσει πλήρη φάκελο και έλειπε μόνον η άδεια, που συνήθως δίνεται σε 48 ώρες και στην προκειμένη περίπτωση αργοπόρησε ανεξήγητα. Τέλος, για τις πυρκαγιές, επανέλαβε ότι δεν είναι αρμόδιος για να κρίνει την επιχειρησιακή αρτιότητα στις προσπάθειες.

l Παιδεία – πολιτισμός: Προανήγγειλε εκ νέου την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, επέμεινε ότι η Πολιτεία, με τις όποιες επιχειρησιακές αδυναμίες, αντέδρασε με σωφροσύνη και απέφυγε τα χειρότερα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όταν πεθαίνει ένα νέο παιδί, μας θλίβει όλους βαθύτατα και το καταδικάζουμε» είπε, ερωτηθείς για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ όταν ρωτήθηκε αν αποδίδει την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της Ν. Δ. στα περσινά γεγονότα, σημείωσε ότι οι μετρήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν μπορεί να αποτελούν το καθοριστικό κριτήριο.

l Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση: Χαρακτήρισε απαράδεκτα μυθεύματα τις καταγγελίες του Σ. Τσιτουρίδη περί «εκλεκτών της διαπλοκής που έχουν καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου» και πρόσθεσε: «Ούτε συμφέροντα ούτε διαπλοκή κυβερνούν ή συγκυβερνούν όσο είμαι εγώ. Καθαρές κουβέντες». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ανέλαβε «παλικαρίσια και με παρρησία» την πολιτική ευθύνη, γιατί δεν είχε καταλάβει το μέγεθος μιας υπόθεσης που εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή