Ξεχώρισαν οι απ’ ευθείας ερωτήσεις

Ξεχώρισαν οι απ’ ευθείας ερωτήσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πιο ενδιαφέρον τμήμα του χθεσινού debate αναδείχθηκαν οι δύο κύκλοι ερωτήσεων που έθεσαν σε αλλήλους οι πολιτικοί αρχηγοί. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις είτε του άμεσου ανταγωνιστή τους είτε των υπολοίπων τεσσάρων πολιτικών αρχηγών. Οι κ. κ. Αλέκα Παπαρήγα, Αλ. Τσίπρας, Γ. Καρατζαφέρης και Ν. Χρυσόγελος επεφύλαξαν από μία ερώτηση για τον καθένα. Μάλιστα, στον δεύτερο κύκλο ερωτήσεων εμφανίστηκαν βελτιωμένοι, αφού αρχικώς και οι δύο δεν κατάφεραν να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους εντός χρόνου.

Οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου επεχείρησαν αφ’ ενός να αποφύγουν το λάθος και αφ’ ετέρου να επαναφέρουν με κάθε τρόπο τη δική τους ατζέντα στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλήθη, πρώτος, από τον πρωθυπουργό, να εξηγήσει πού θα βρει τα χρήματα για τη χρηματοδότηση όσων εξήγγειλε. Απαντώντας, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 2,5 – 3 δισ. ευρώ, έναντι των 10 δισ. που το κοστολογεί η κυβέρνηση, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Ν. Δ. «Μιλάτε έξι χρόνια μετά για σπατάλες και παροχές, όταν εσείς εκτινάξατε το χρέος και το έλλειμμα στα ύψη», επεσήμανε. Λίγο μετά, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν προχώρησε τη μάχη εναντίον της διαπλοκής, παρά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και αν δεσμεύεται να στηρίξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, σε έντονο ύφος, απάντησε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου», δηλώνοντας πάντοτε έτοιμος για τον πόλεμο εναντίον της διαπλοκής. «Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από φύλλα συκής, δεν χρειάζονται πομφόλυγες, αλλά να κάτσουμε να συνεργαστούμε». Παράλληλα, εκμεταλλεύθηκε τον χρόνο για να επιτεθεί στον κ. Παπανδρέου σχετικά με την οικονομία, επαναφέροντας το δίλημμα μεταξύ του δύσκολου δρόμου και του δρόμου του λαϊκισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να απαντήσει, στον δεύτερο γύρο, όταν και αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, τα στοιχεία του προϋπολογισμού που επικαλείται η κυβέρνηση και αφήνοντας ανοιχτό σενάριο, χωρίς να το πει, για μία νέα απογραφή. «Μοιράζετε ακάλυπτες επιταγές, επιχειρείτε να παραπλανήσετε τους πολίτες», αντεπετέθη ο πρωθυπουργός, κάτι που έπραξε και στην τελευταία του ερώτηση προς τον κ. Παπανδρέου, όταν και του ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τη φορολογική κλίμακα που προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα αλλάξουμε κλίμακα, αλλά θα είναι ενιαίος ο τρόπος φορολόγησης όλων των εισοδημάτων», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ατζέντα της οικονομίας, με κάθε ευκαιρία. Το έπραξε και σε ερώτηση της κ. Παπαρήγα για το επίπεδο του ΦΠΑ όταν επανέλαβε τους οικονομικούς στόχους του περιορισμού της σπατάλης, της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ρελάνς επεδίωξε ο πρωθυπουργός και σε ερώτηση του κ. Αλ. Τσίπρα για το αν είναι «ηθική έστω κι αν είναι νόμιμη» η κατάχρηση των προγραμμάτων Stage, με τον κ. Καραμανλή να προκαλεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να κάνει απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών («επί 10 χρόνια δεν παρέδωσα σπιθαμή γης, κατάφερα να μπει η Κύπρος στην Ε. Ε.», σημείωσε) έδωσε με την ερώτησή του ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά και στον δεύτερο γύρο η κ. Παπαρήγα. Με τη φράση «έχω δει το πρόγραμμά σας, με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το καλύπτουμε»,  απάντησε ο κ. Παπανδρέου και στο ερώτημα του κ. Χρυσόγελου για το ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης, επιχειρώντας σαφώς να αλιεύσει ψήφους από τον οικολογικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή