Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση: Ενταση πυροδότησαν τα σκάνδαλα

Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση: Ενταση πυροδότησαν τα σκάνδαλα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκαν οι κ. Κ. Καραμανλης και Γ. Παπανδρέου για τα ζητήματα διαφάνειας. Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαρίθμησε όλες τις υποθέσεις με σκιά σκανδάλου, όπως τα ομόλογα, το Βατοπέδιο, οι υποκλοπές και τα δρομολόγια των άγονων γραμμών.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον δημόσιο τομέα ως τον μεγάλο ασθενή, τόσο σε ό, τι αφορά το μέγεθος όσο και την αποτελεσματικότητα και απαρίθμησε τις κυβερνητικές δράσεις για τη βελτίωσή του. Παρουσίασε ως επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου και επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της δημοσιοϋπαλληλικής ακαμψίας.

«Το βασικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη ή ένα κράτος φέουδο που θα ζητεί να το υπηρετεί ο πολίτης» σχολίασε ο κ. Παπανδρέου. Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση έκανε λόγο για κράτος της γραφειοκρατίας, των φεουδαρχών – υπουργών και των πολλών νόμων και απαρίθμησε τις υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, που κυριάρχησαν τα τελευταία έξι χρόνια. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εν μια νυκτί τις διέγραψε όλες με την απόφασή του να κλείσει τη Βουλή και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής ζητάει από τον λαό να πληρώσει φόρους, όταν υπουργός του συστήνει off shore εταιρείες, φωτογραφίζοντας τον Γ. Βουλγαράκη. Παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφο με το οποίο, όπως είπε, προωθήθηκαν αυξήσεις μισθών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας, ο κ. Καραμανλής διερωτήθη από πού και ώς πού οποιαδήποτε νόμιμη ρύθμιση ανάγεται στη σφαίρα της αδιαφάνειας, ενώ απέρριψε την κατηγορία περί κλεισίματος της Βουλής. Ιδιαίτερα έντονα αντέδρασε στην αναφορά Παπανδρέου στην υπόθεση Ζαχόπουλου: «Κάνατε λάθος που το αναφέρατε. Πρόκειται για μία τραγική προσωπική ιστορία για την οποία δεν αποκαλύφθηκε τίποτα ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά». Ο κ. Καραμανλής μίλησε για προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων στον βωμό μιας ακατάσχετης σκανδαλολογίας, ενώ σημείωσε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης ήταν το Χρηματιστήριο. «Χωρίς να ντρέπεται η τότε κυβέρνηση, ανερυθρίαστα, προέτρεπε τους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ έκανα δημοσίως την αυτοκριτική μου. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένας να κάνει αυτοκριτική ή έχετε τόσο μεγάλο βαθμό αλαζονείας, οίησης; Θεωρώ επικίνδυνη μια συμπεριφορά που εμμένει ότι δεν έχει γίνει ποτέ κανένα ατόπημα».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, αφού δύο φορές δεν επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ενώ στην υπόθεση Siemens είναι σήμερα κατηγορούμενος ο αρμόδιος ανακριτής. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε εκφράσει τη διάθεση να βοηθήσει «να ματώσουμε, να κλείσουμε και να γυρίσουμε σελίδα» και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος, εάν εκλεγεί, να ζητήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα διαφάνειας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τουλάχιστον κωμωδία να συνεχίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να επικαλείται «έωλα επιχειρήματα». Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρθρώνει δικαιολογίες για την έλλειψη πολιτικής βούλησης που επέδειξε να χτυπήσει στο κεφάλι τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον δημόσιο βίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή