Οι… επαναλήψεις της χθεσινής αναμέτρησης

Οι… επαναλήψεις της χθεσινής αναμέτρησης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Debate ΙΙ: η επιστροφή της πλήξης» γράφει ο καμεραμάν πάνω στην κασέτα του. Οπως χθες, έτσι και σήμερα ένας δύστυχος Πακιστανός κουβαλάει στον μπουφέ χυμούς που δεν θα πιει κανείς, πενήντα δημοσιογράφοι μαζεύουν δηλώσεις από τις οποίες δεν θα εκπλαγεί κανείς και οι σεκιουριτάδες κάνουν αλυσίδα μπρος στις πόρτες που δεν θα ενδιαφερθεί να παραβιάσει κανείς. «Τη μέρα της μαρμότας την έχεις δει;», με ρωτάει ένας ηχολήπτης που δύο ώρες τώρα βλέπει τα πλάνα να περνούν. Οπως ακριβώς η μαρμότα στην ταινία έβγαινε από την κουφάλα του δέντρου πάντοτε την ίδια ώρα, έτσι και τώρα, που η ώρα έχει πάει 7.35, ο Γ. Παπανδρέου έρχεται από το βάθος. Δέκα λεπτά μετά εμφανίζεται και ο Κ. Καραμανλής και το εκλογικό deja vu ολοκληρώνεται.

Χωρίς την καρδούλα της Αλέκας Παπαρήγα, χωρίς τον οικολόγο που χρυσοχαμογελά, χωρίς τον καφετζή με το περιφερόμενο φλιτζάνι του Γ. Καρατζαφέρη, οι «μετεξεταστέοι» του Αλέξη Τσίπρα έρχονται για την επαναληπτική εξέταση. Προς τιμήν τους, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες έχουν ετοιμάσει υπερπαραγωγή στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ξεκινούν με βασικό σύνθημα «Ψήφο, ε; Ναααα!» που συνοδεύεται από χορογραφία με συγχρονισμένη μούντζα και συνεχίζουν με το παραφρασμένο γηπεδικό σουξέ «πυροσβέστη είσαι τρέλα / είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα». Κατά τα λοιπά, οι μόνοι ενθουσιώδεις είναι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ – όσοι δηλαδή δεν πήραν το περίφημο διήμερο ρεπό για να αδειάσει το κτήριο εν όψει debate. Οι μισοί από αυτούς έχουν αράξει στα παράθυρα του ραδιομεγάρου. Με το φραπέ τους στο περβάζι, απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα της Μεσογείων και το θέαμα των αλαφιασμένων τηλεοπτικών συνεργείων. Οι άλλοι μισοί, πάλι, έχουν σχηματίσει τιμητικό άγημα στον διάδρομο της εισόδου. Και για κάποιο λόγο, που μάλλον με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις έχει να κάνει, κοιτούν τριγύρω αδιάφορα όταν περνάει ο πρωθυπουργός, ενώ όταν μπαίνει στο κτίριο ο Γ. Παπανδρέου τρέχουν να τον προϋπαντήσουν με χαμόγελο πιο λαμπερό κι απ’ τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς αυτή η σεμνή τελετή τούς έχει απορροφήσει, κι έτσι για δεύτερη νύχτα στη σειρά ένα τσούρμο φωτογράφων παγιδευμένο στο κυλικείο της ΕΡΤ περιμένει πίσω από το τείχος των σεκιουριτάδων κάποιον να ανοίξει τον δρόμο προς την αίθουσα του debate. «Πήγε οκτώ η ώρα, ακούει κανείς;» ουρλιάζει μια φωτογράφος. Οταν πια κοιτάει το ρολόι της και βλέπει το «8.04», γουρλώνει τα μάτια. Αλλόφρων, τραβάει τους σεκιουριτάδες από την πόρτα και ξαναζούμε όλοι μαζί την επέλαση των βαρβάρων στο μικρό στούντιο της ΕΡΤ. Πενήντα άνθρωποι, άλλοι με μικρόφωνα, άλλοι με μηχανές, άλλοι με μπλοκάκια ξεχύνονται στον διάδρομο. Στο τέρμα του, σκηνές ροκ: ο Γιώργος Βλάχος θέλει να μπει πρώτος και ορμάει πάνω στον σεκιουριτά που τον πετάει πίσω. «Τι έκανες ρε;», βγάζει κραυγή ο δημοσιογράφος και γυρνάει μια γροθιά στον έκπληκτο νεαρό. Μες στην αναστάτωση, το τσούρμο προσπερνά τον μαινόμενο Βλάχο που τον κρατάνε τρεις. Μεσ’ την αναμπουμπούλα, ένα πόδι κλωτσάει την κάμερα της ΕΡΤ – «πάει το πλάνο μου μωρέ!» κάνει ο καμεραμάν, κι ένα ξανθό κεφάλι σκάει πάνω στον γερανό του στούντιο αλλά το «ωχ!» πνίγεται στη χλαπαταγή. Οπως τα φλας αναβοσβήνουν, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα απαθανατιστεί. Ολοι οι φακοί είναι στραμμένοι στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή