Οικονομία και Ανάπτυξη: Σφοδρή αντιπαράθεση για χρέος και προγράμματα

Οικονομία και Ανάπτυξη: Σφοδρή αντιπαράθεση για χρέος και προγράμματα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκληρή αντιπαράθεση γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη ξεκίνησε η τηλεμαχία. Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, να αναγκάσει τον αντίπαλό του να συγκεκριμενοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, στοχεύοντας να καταδείξει ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στερούνται ρεαλισμού και ευθύνης. Ο δεύτερος έριξε το βάρος στο κυβερνητικό παρελθόν της Ν. Δ., το οποίο, όπως είπε, χαρακτηρίστηκε από διόγκωση των χρεών, διαφθορά και κομματισμό του κράτους.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι βιώνουμε μια πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία χτυπάει έντονα ακόμη και ισχυρές χώρες της Ε. Ε., όπως η Γερμανία. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα τη βιώνει λιγότερο επώδυνα από άλλες χώρες και ανέδειξε ως προτεραιότητα τη μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο, όπως είπε, κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε, δε, εκ νέου τον κ. Παπανδρέου ότι ακολουθεί τον δρόμο της ανευθυνότητας, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και αυτός διλημματικό χαρακτήρα στην τοποθέτησή του. «Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: ΄Η κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει να σπαταλάει το χρήμα του ελληνικού λαού με πελατειακές εξυπηρετήσεις, οι οποίες απέτυχαν να ανορθώσουν την οικονομία μας, ή κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο και θα φτιάξει δίκαιο φορολογικό σύστημα». Διερωτήθη πού πήγαν τα 100 δισ. ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση, όπως είπε, χρέωσε τη χώρα και επανέλαβε ότι για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ απαιτούνται 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το 2004 η κυβέρνησή του παρέλαβε έλλειμμα 8% και ότι η αύξηση των αριθμών, την οποία μνημονεύει ο κ. Παπανδρέου, οφείλεται στο ότι το 65% των χρημάτων που απαιτούνται για την αποπληρωμή του προέρχονται από τόκους (μίλησε για 50 δισ.), το 10% από εξοπλιστικά προγράμματα επί ημέρων ΠΑΣΟΚ, το 7% από διευθετήσεις σε ασφαλιστικά ζητήματα – όπως της ΔΕΗ. Επέμεινε ότι το πρόγραμμα Παπανδρέου κοστίζει περίπου 10 δισ. ευρώ και προκάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει ποιο είναι το φορολογικό σύστημα που επαγγέλλεται και αν η ενιαία κλίμακα αφορά τους αγρότες, τα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ. ά.

Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος στους υπολογισμούς του, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί για πρόγραμμα εκατό ημερών που θα κάνει «την οικονομία να ξαναξεκινήσει». Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν θέλει να εξασφαλίσει από τη φορολόγηση του πλούτου τα 500 εκατ. ευρώ που όπως είπε θα βρεθούν από το πάγωμα μισθών και συντάξεων, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για την κληρονομιά του ελλείμματος είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φόρτωσε τη χώρα με 50 δισ. και η κυβέρνηση Καραμανλή με άλλα 100 δισ.

«Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική» απάντησε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι οδηγεί σε επικίνδυνη ατραπό η προσπάθειά του να εμπαίξει τους πολίτες με ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Κλείνοντας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το πρόγραμμά του συνιστά ένεση για την οικονομία και ότι ο ίδιος πρεσβεύει μία άλλη φιλοσοφία που δεσμεύεται για νοικοκύρεμα και σοβαρή αναδιανομή των εισοδημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή